Dr. G.H. Scholten
Bestuurskundige en politicoloog die in 1978 door minister Pais werd benoemd tot topambtenaar op het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Was partijgenoot van de minister en sinds diens aantreden al zijn adviseur voor wetenschappelijk onderwijs. Was voordien wetenschapper en hoogleraar in Rotterdam. Met name toen Deetman minister was (1982-1988) vroegen grote bezuinigingen veel van het ambtelijke apparaat waaraan hij leiding gaf. Nadat grote problemen waren ontstaan bij de invoering van het nieuwe stelsel van studiefinanciering ging hij - gedwongen - met vervroegd pensioen.
functie(s) in de periode 1978-1988: secretaris-generaal
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-wetenschappelijk medewerker ISW (Instituut voor Wetenschap der Politiek), Universiteit van Amsterdam, vanaf 1957
-
-wetenschappelijk hoofdmedewerker ISW (Instituut voor Wetenschap der Politiek), Universiteit van Amsterdam, tot 1 september 1972
-
-hoogleraar bestuurssociologie en bestuurskunde, politieke sociologie en politicologie, Nederlandse Economische Hogeschool (vanaf 1 februari 1973 Erasmus Universiteit) te Rotterdam, van 1 september 1972 tot 1 september 1978 (benoemd in oktober 1971)
-
-beleidsadviseur (wetenschappelijk onderwijs en hoger beroepsonderwijs) van minister Pais van Onderwijs en Wetenschappen, van 16 februari 1978 tot 1 september 1978
-
-secretaris-generaal ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, van 1 september 1978 tot 1 november 1988 (werkzaamheden beëindigd op 1 september)
-
-lid redactie tijdschrift "Acta Politica", tot 1978
-
-lid raad van toezicht Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen "Clingendael"
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-In de tijd dat hij de ambtelijke leiding had van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen verhuisde dat departement van Den Haag naar Zoetermeer. Het nieuwe gebouw werd 15 januari 1985 in gebruik genomen.
-
-Kreeg het laatste jaar als secretaris-generaal zijn opvolger, drs. B. de Haan, als bestuurder naast zich
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.