Mr. J.P. graaf van Limburg Stirum
Hervormingsgezinde landvoogd uit de periode rond de Eerste Wereldoorlog. Maakte snel carrière in de diplomatieke dienst en was onder meer gezant in China en Zweden. Vanwege zijn kennis van Azië benoemde het kabinet-Cort van der Linden hem in 1916 tot Gouverneur-Generaal. Werkte mee aan grotere zelfstandigheid van Nederlands-Indië en zette zich in voor economische ontwikkeling van de kolonie. Als G.G. stond hij open voor bezwaren van de nationalisten en bevorderde hij staatkundige en bestuurlijke hervormingen, zoals uitbreiding van de bevoegdheden voor de Volksraad en decentralisatie. Werkte goed samen met minister Idenburg, maar had een moeizame relatie met minister De Graaff. Na zijn vertrek uit Indië werd hij gezant in Egypte, Duitsland en Groot-Brittannië.
functie(s) in de periode 1916-1921: Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-Gouverneur-Generaal van Nederlandsch-Indië, van 21 maart 1916 tot 21 maart 1921 (benoemd bij K.B. van 28 oktober 1915)
-
-buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister te Caïro, van november 1922 tot december 1924
-
-buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister ter beschikking gesteld buiten bezwaar van de schatkist, van januari 1925 tot maart 1927
-
-buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister te Berlijn, van 1 april 1927 tot 16 juli 1937
-
-buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister te Londen, van 16 juli 1937 tot 16 december 1939
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-E.B. Locher-Scholten, "Limburg Stirum, Johan Paul graaf van (1873-1948)", in: Biografisch Woordenboek van Nederland, deel I, 336
-
-"Voor u persoonlijk. Brieven van minister van buitenlandse zaken jhr. A.C.D. de Graeff aan gezant J.P. van Limburg Stirum (1933-1937)"
-
-B. de Graaff en E. Locher-Scholten, "J.P. van Limburg Stirum 1873-1948. Tegendraads landvoogd en diplomaat" (2007)
-
-R. van Vuurde, "Een landvoogd in Berlijn", in: B. van der Zwan e.a. (red.), "In dienst van Buitenlandse Zaken. Achttien portretten van ambtenaren en diplomaten in de twintigste eeuw" (2008), 29
Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.