Dr. IJ. van Hamelsveld
Belangrijke theoloog die zijn carrière startte als predikant in Durgerdam, Grootebroek en Goes. Bijzonder productief auteur van diverse godsdienstige werken, waaronder ambitieuze vertalingen en verdedigingen van het Oude en Nieuwe Testament. Was vanaf 1784 hoogleraar godgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht, maar werd in 1787 afgezet wegens zijn patriottische sympathieën. In 1796 en 1797 volksvertegenwoordiger in de nationale vergaderingen, waar hij met name de degens kruiste met collega-theoloog Jacobus Kantelaar.
functie(s) in de periode 1796-1798: lid Eerste Nationale Vergadering, lid Tweede Nationale Vergadering
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-hoogleraar godgeleerdheid, Hogeschool te Utrecht, van 26 februari 1784 tot 1 oktober 1787 (afgezet)
-
-lid provisionele raad van Leiden, van 19 februari 1795 tot 19 mei 1795
-
-lid Eerste Nationale Vergadering, van 1 maart 1796 tot 1 september 1797 (voor het district Hoorn)
-
-voorzitter (Eerste) Nationale Vergadering, van 28 november 1796 tot 12 december 1796
-
-lid Tweede Nationale Vergadering, van 20 oktober 1797 tot 22 januari 1798 (voor het district Amsterdam X)
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-Keerde zich in de Nationale Vergadering aanvankelijk tegen het aan de Joden verlenen van burgerrechten, omdat die zelf volgens hem geen inlijving bij het Nederlandse volk verlangden
-
-Zijn burgerrechten werden hem in oktober 1787 wegens zijn patriottische gezindheid ontnomen
-
-Na de staatsgreep van 22 januari 1798 werd hij gevangen genomen en tot juli dat jaar gevangen gehouden op Huis Ten Bosch.
uit de privésfeer
-
-Zijn vader was kaarsenfabrikant te Utrecht
-
-Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel VI, 693
-
-J. Bosma, "Hamelsveld, IJsbrand van", in: Biografisch lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme, deel 4, 178
Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands Protestantisme
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.