H.G. (Hubert) Fermina
D66-Tweede Kamerlid uit Dordrecht en het eerste Kamerlid van Antilliaanse herkomst. Was voor hij in de Kamer kwam werkzaam in de gezondheidszorg en hoofd bedrijfsmaatschappelijk werk in Dordrecht. In die plaats tevens vier jaar wethouder. Als Kamerlid woordvoerder welzijn, minderhedenbeleid en Antilliaanse zaken. Opereerde buiten de schijnwerpers en stoorde zich aan te zeer op publiciteit gerichte collega's. Hij was na zijn Kamerlidmaatschap directeur van het Landelijk Bureau ter bestrijding van rassendiscriminatie.
D66
functie(s) in de periode 1994-1998: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lid gemeenteraad van Dordrecht, van 1 mei 1990 tot 12 april 1994
-
-wethouder (van sociale zaken, maatschappelijke dienstverlening en volksgezondheid) van Dordrecht, van 1 mei 1990 tot 12 april 1994
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 mei 1994 tot 19 mei 1998
-
-directeur LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van rassendiscriminatie), van 1 mei 1999 tot januari 2010 (sinds 2007 heette LBR: Art. 1)
-
-vertrouwenspersoon Penitentiaire Inrichting te Lelystad
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-voorzitter Stedelijk Overleg Gehandicapten Utrecht SOLGU, vanaf 1998
-
-lid NPRD (Nationaal Platform voor overleg en samenwerking tegen racisme en discriminatie), vanaf april 2002
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Frenk van der Linden, "Fermina. Geliefden hebben de neiging elkaar als auto's de garage in de rijden en te gaan verbouwen", NRC Handelsblad, 24 juni 1995
-
-Mark Kranenburg, "Hij was niet van hokjes, hij was van mens", NRC Weekend, 4/5 juni 2022
-
-Paulus Eras, "Bijna iedereen keurt discriminatie af, maar denkt ook dat het toeneemt", Staatscourant nr. 161, 21 augustus 2006
-
-Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995)
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.