Mr. E.K. (Elida) Tuinstra
De link naar de uitgebreide versie van deze biografie is verlopen. U ziet nu de publieksversie.
Actief Tweede en Eerste Kamerlid van D66, dat vooral bekend werd door haar strijd voor liberalisering van de abortus- en euthanasiewetgeving. Diende over beide onderwerpen een initiatiefvoorstel in. Dochter van een dominee en een lerares Nederlands. Werkte in het onderwijs en was ambtenaar, en kwam in 1977 vrij verrassend in de Tweede Kamer (een hoger geplaatste kandidaat bedankte voor de eer). In de Kamer een nauwgezet en veelzijdig lid, dat vooral op het gebied van justitie en volksgezondheid werkzaam was. Zette zich ook in voor emancipatie van de vrouw. Keerde vijf jaar na haar vertrek uit de Tweede Kamer in 1991 terug in de Haagse politiek als Eerste Kamerlid.
D66
functie(s) in de periode 1977-1999: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
Elida Katherina (Elida)
wijziging in naam en/of titulatuur
-
-Mr. E.K. Wessel-Tuinstra, tot 15 maart 1994
-
-Mr. E.K. Tuinstra, vanaf 15 maart 1994 (na echtscheiding)
geboorteplaats en -datum
Lemele (gem. Ommen), 26 oktober 1931
overlijdensplaats en -datum
Oegstgeest, 28 oktober 2021
-
-onderzoekster naar leermoeilijkheden en gezinssituatie, gemeentelijke schooladviesdienst, tot 1975
-
-docent staatsburgerschap en maatschappijleer, Hoger-Beroepsonderwijs, tot 1975
-
-lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, van 3 juni 1970 tot 17 mei 1973
-
-beleidsmedewerker directie Onderwijsstructuur, directoraat-generaal hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (ambtelijk secretaris project Open Universiteit), van 1975 tot 1977
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 8 juni 1977 tot 3 juni 1986
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 11 juni 1991 tot 8 juni 1999
-
-lid algemeen bestuur IKON (Inter Kerkelijke Omroep Nederland), omstreeks 1996
-
-lid bestuur Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, Katholieke Universiteit Nijmegen, omstreeks 1997
afgeleide functies, presidia etc. (2/8)
-
-ondervoorzitter vaste commissie voor Binnenlandse Zaken (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 9 december 1982 tot 3 juni 1986
-
-lid parlementaire delegatie naar de Volksrepubliek China, van 6 oktober 1985 tot 12 oktober 1985
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Diende in 1980 samen met Hein Roethof (PvdA) een initiatiefwetsvoorstel inzake het afbreken van zwangerschap. Dit voorstel werd later ingetrokken. (16.322)
-
-Diende in 1984 een initiatiefwetsvoorstel in over versoepeling van de bepalingen ten aanzien van euthanasie. De verdediging van het voorstel werd in 1986 overgenomen door Jacob Kohnstamm. (18.331)
-
-Hield zich als Eerste Kamerlid vooral bezig met volksgezondheid, onderwijs en cultuur (mediabeleid)
opvallend stemgedrag (0/5)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
-
-Was zowel in Voorburg als Oegstgeest medeoprichtster van een D66-afdeling
-
-Verliet begin maart 1973 samen met haar echtgenoot Prof. J. Wessel D66 en bedankte tevens als Statenlid. Zij keerden zich tegen de volgens hen te nauwe samenwerking van D'66 met de PvdA en overwogen de oprichting van een nieuwe partij, "Vrije Democraten". Keerde in november 1976 echter na de oproep van Jan Terlouw op het D'66-congres terug als partijlid.
-
-Stond in 1977 op de negende plaats op de D66-kandidatenlijst en werd lid toen mevrouw Meta van Beek haar benoeming niet aannam
uit de privésfeer
-
-Haar (voormalige) echtgenoot was hoogleraar bestuursrecht in Delft
-
-Haar grootvader van vaderszijde was voor de CHU gemeenteraadslid in Rotterdam
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.