W.J. (Wim) Vergeer
KVP-senator, partijvoorzitter en Europarlementariër, die in vanaf 1975 een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van het CDA. Verving in dat jaar de progressieve De Zeeuw als voorzitter van de KVP. Afkomstig uit de kring van het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV) en acht jaar wethouder in Utrecht. In de Eerste Kamer, waarvan hij sinds 1974 deel uitmaakte, woordvoerder verkeer en Europese zaken. Vanaf 1979 tien jaar lid van het rechtstreeks gekozen Europees Parlement. Openhartige, joviale en ongekunstelde politicus, die geen blad voor de mond nam.
KVP, CDA
functie(s) in de periode 1971-1989: lid Eerste Kamer, partijvoorzitter, lid Europees Parlement
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lid gemeenteraad van Utrecht, van 4 september 1962 tot 1 januari 1977
-
-wethouder (van bedrijven, na 1974 tevens verkeer) van Utrecht, van 6 september 1966 tot 1 januari 1977
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 11 mei 1971 tot 17 juli 1979
-
-voorzitter KVP, van 20 juni 1975 tot 10 november 1979
-
-lid Europees Parlement, van 19 januari 1978 tot 17 juli 1979 (aangewezen door de Staten-Generaal)
-
-lid Europees Parlement, van 17 juli 1979 tot 24 juli 1989 (rechtstreeks gekozen)
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-lid Raad van Advies LSG (Logistic Support Group)
-
-voorzitter Stichting Pater Vos India te Schaijk
afgeleide functies, presidia etc.
plaatsvervangend voorzitter vaste commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 5 oktober 1977 tot 17 juli 1979
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Was woordvoerder Europese Zaken en verkeer en waterstaat van de KVP-Eerste Kamerfractie. Hield zich aanvankelijk ook bezig met binnenlandse zaken.
opvallend stemgedrag (0/4)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.