Dr. H.M. (Rie) de Boois
Biologe die tot haar eigen verrassing in 1972 in de Tweede Kamer kwam. Hield zich daar vooral bezig met het milieu en natuurbeheer. Was voorzitter van de vaste commissie voor Milieubeheer en van een bijzondere commissie voor goedkeuring van een verdrag over bescherming van watervogels. Promoveerde tijdens haar Kamerlidmaatschap. Trad vaak nogal onconventioneel op en schuwde, vooral als het om het milieu ging, het gebruik van duidelijke taal niet. Na haar vertrek uit de Kamer voorzitter van een Zuiveringsschap en van Vogelbescherming Nederland.
PvdA
functie(s) in de periode 1972-1987: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lerares biologie, diverse middelbare scholen, van 1960 tot 1962
-
-wetenschappelijk medewerker Rijksinstituut voor Natuurbeheer te Arnhem, van 1962 tot december 1972
-
-lid gemeenteraad van Arnhem, van 6 september 1966 tot 3 september 1974
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 7 december 1972 tot 17 november 1987
-
-voorzitter Zuiveringsschap Amstel- en Gooiland, van november 1987 tot 1996
-
-lid beoordelingscommissie investeringsprojecten markt en concurrentiekracht (LNV), vanaf december 1997
-
-lid bestuur "Het Gelders Archief", 2002
afgeleide functies, presidia etc. (2/7)
-
-voorzitter vaste commissie voor Milieubeheer (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 9 september 1986 tot 18 november 1987
-
-voorzitter vaste commissie waterbeheer en Noordzee-aangelegenheden (Raad voor Verkeer en Waterstaat), vanaf 1 oktober 1992
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Hield zich in de Tweede Kamer vooral bezig met milieu- en natuurbeheer en daarnaast ook met cultuur, wetenschapsbeleid en Koninkrijksaangelegenheden
-
-Voerde in 1975 tijdens het debat over de onafhankelijkheid van Suriname het woord, met name over ontwikkelingshulp
opvallend stemgedrag (0/6)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.