Dr. G.J. (Gerard) ter Woorst

foto Dr. G.J. (Gerard) ter Woorst
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Fotopersburo Dijkstra

In Tilburg geschoolde econoom die in de jaren zestig en zeventig één van de landbouwwoordvoerders van de KVP-Tweede Kamerfractie was. Hield zich als Kamerlid ook bezig met hoger onderwijs en wetenschapsbeleid. Groeide als boerenzoon op in de Achterhoek en was na zijn studie actief als wetenschapper en bedrijfsecoom. Combineerde het Kamerlidmaatschap met een lectoraat aan de Universiteit van Amsterdam in het coöperatiewezen. Werd in 1976 inspecteur van het agrarisch onderwijs en daarna hoogleraar in Wageningen en Maastricht.

KVP
functie(s) in de periode 1967-1976: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Gerardus Johannes (Gerard)

geboorteplaats en -datum
Borculo, 15 mei 1926

overlijdensplaats en -datum
Eindhoven, 26 april 2002

2.

Partij/stroming

partij(en)
KVP (Katholieke Volkspartij)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/10)

  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 20 april 1967 tot 7 december 1972
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 2 mei 1973 tot 1 oktober 1976
  • inspecteur Hoger Agrarisch Onderwijs, van juni 1976 tot 1977
  • directeur NCR (Nationale Coöperatieve Raad voor Land- en Tuinbouw), van 1977 tot 1 mei 1988 (vereniging van coöperatieve ondernemingen werkzaam in de land- en tuinbouw en in de financiële dienstverlening en het verzekeringswezen)
  • bijzonder hoogleraar geschiedenis, theorie en praktijk van de coöperatie, in het bijzonder met betrekking tot land- en tuinbouw, Landbouwhogeschool te Wageningen, van 1 september 1983 tot 1 september 1990
  • buitengewoon hoogleraar geschiedenis, theorie en praktijk van de coöperatie, Rijksuniversiteit Limburg te Maastricht, vanaf 1989

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties (2/5)

  • adviseur van coöperaties
  • eindredacteur Teleac-cursus coöperatie, omstreeks 1989

afgeleide functies, presidia etc. (2/4)
  • voorzitter bijzondere commissie voor het wetsontwerp Wet op het wetenschappelijk onderwijs voor de krijgsmacht (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 22 december 1971 tot 1 oktober 1976
  • ondervoorzitter bijzondere commissie voor de Nota Studiefinanciering (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 11 maart 1975 tot 1 oktober 1976

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als parlementariër
  • Hield zich in de Tweede Kamer met name bezig met (hoger en wetenschappelijk) onderwijs en landbouw en visserij. Voerde in 1969 namens zijn fractie het woord bij het interpellatiedebat over de bezetting van het Maagdenhuis en in 1970 bij de debatten over de universitaire bestuurshervorming. In 1968 was hij woordvoerder bij een wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de kansspelen. Aanvankelijk sprak hij ook over Surinaamse en Antilliaanse zaken.

opvallend stemgedrag (0/7)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

7.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
F. van der Molen, "Wie is Wie in de Tweede Kamer?" (1970)

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.