Mr. A.J. van Vessem
Nationaal-socialist, wiens betogen als Eerste Kamerlid vaak aanleiding gaven tot felle woordenwisselingen. Pleitbezorger van de Groot-Nederlandse gedachte en fel tegenstander van het Verdag met België over de Schelde-Rijnverbinding. Leerde bij de acties tegen dat verdrag Mussert i kennen. Vond dat de NSB na de Nederlandse capitulatie haar activiteiten moest stopzetten, maar werd wel rechtskundig adviseur van Mussert. Na de oorlog enige jaren in gevangenschap vanwege bemiddeling bij aankoop van joods bezit.
NSB
functie(s) in de periode 1935-1940: lid Eerste Kamer, fractievoorzitter EK
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-advocaat en procereur te Utrecht, van 1914 tot 1945 (geassocieerd met R. van Genechten)
-
-lid gemeenteraad van Utrecht, van 16 augustus 1928 tot 1 september 1931 (voor Liberale Staatspartij)
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 18 december 1935 tot 13 mei 1940
-
-fractievoorzitter NSB Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 8 juni 1937 tot 13 mei 1940
-
-gemachtigde van de Leider der NSB voor rechtskundige aangelegenheden (tijdens de bezetting)
-
-advocaat, vanaf 1956
-
-hoofdredacteur Groot-Nederlands tijdschrift "De Toorts", van 1915 tot 1921 (oprichter)
-
-secretaris "Dietsche Bond" (medeoprichter)
-
-voorzitter Utrechtsche Studenten Zangevereeniging "Coers Lied"
-
-lid Utrechts Comité voor hulpverlening aan de verwoeste IJzerstreek, 1919
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Vroeg regelmatig om hoofdelijke stemming over ondergeschikte wetsvoorstellen en begrotingsontwerpen. Vroeg soms ook om hoofdelijke stemming over de notulen van de vorige vergadering.
-
-De voorzitter van de Eerste Kamer ontnam hem op 20 oktober 1938 het woord, nadat hij in een debat over de ontwerp-Wet elektriciteitsvoorziening weigerde de woorden "dictatoriaal optreden" [van de Kamermeerderheid] terug te nemen
-
-Op 6 maart 1940 ontnam de Eerste Kamervoorzitter hem het woord, nadat hij in het debat over de Defensiebegroting voortdurend afweek van het onderwerp
-
-Volgens prof. L. de Jong legde hij op 15 mei 1940 zijn Eerste Kamerlidmaatschap neer, omdat hij vond dat de NSB alle politieke activiteiten moest staken
-
-In mei 1948 werd hij (in tweede instantie) tot vier jaar hechtenis (met aftrek van voorarrest) veroordeeld vanwege o.a. zijn bemoeienis met de aankoop van huizen en aandelen uit joods bezit ten behoeve van Mussert en diens schoonzuster. Tevens werd zijn vermogen tot f 50.000 verbeurd verklaard en verloor hij het kiesrecht en het recht om openbare ambten te bekleden.
uit de privésfeer
-
-Was in 1914 actief in het Algemeen Nederlandsch Verbond bij de huisvesting van uitgeweken Vlaamse studenten in Utrecht
verkiezingen
-
-Werd in 1935 en 1937 gekozen door Groep III: Noord-Holland en Friesland
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
-
-N.K.C.A. in 't Veld, "Vessem, Anton Johan van (1887-1966)", in: Biografisch Woordenboek van Nederland, deel I, 611
-
-Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld (1938)
Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.