Drs. S. (Simon) Korteweg
Groningse hoogleraar economie, die vier jaar woordvoerder economische zaken van de VVD-Tweede Kamerfractie was. Voor hij hoogleraar en Kamerlid werd, werkte hij bij een Kamer van Koophandel en als hoofdambtenaar op het ministerie van Economische Zaken. Had ook belangstelling voor internationale economische vraagstukken.
VVD
functie(s) in de periode 1959-1963: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-secretaris Kamer van Koophandel voor de Neder-Betuwe te Tiel, van 1931 tot 1935
-
-hoofd afdeling research, ministerie van Economische Zaken, van 1935 tot 1 juli 1945
-
-administrateur directoraat-generaal buitenlandse economische betrekkingen, ministerie van Economische Zaken, van 1 juli 1945 tot 1 juli 1947
-
-directeur industriële ontwikkeling, ministerie van Economische Zaken, van 1 juli 1947 tot 1 september 1948
-
-hoogleraar economie, Rijksuniversiteit Groningen, van 1 september 1948 tot mei 1959
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 26 mei 1959 tot 5 juni 1963
-
-hoogleraar economie, Rijksuniversiteit Groningen, van september 1963 tot 1 november 1972 (vanaf 1969 tevens hoogleraar in de interfaculteit der actuariële wetenschappen en econometrie met als leeropdracht: staathuishoudkunde)
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-voorzitter Industrieschap Oost-Groningen, vanaf 1 januari 1957 (sinds 7 maart 1962 opgegaan in de Raad voor de Welzijnbevordering "Opbouw Oost-Groningen")
-
-lid Ziekenfondsraad, van 15 april 1965 tot 1968
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Was woordvoerder economische zaken van de VVD-Tweede Kamerfractie en in 1962 woordvoerder bij de behandeling van de Nota inzake hulp aan minder-ontwikkelde landen. Hield zich ook bezig met wetenschappelijk onderwijs.
opvallend stemgedrag (0/2)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.