D. (Took) Heroma-Meilink
Gewaardeerd lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, die onder meer een belangrijke rol speelde bij het debat over Algemene Bijstandswet. Intelligente dochter van een leraar. Trouwde met een arts, maar werd jong weduwe. Was twintig jaar maatschappelijk werkster en had als Kamerlid veel gezag als deskundige op gebied maatschappelijk werk, volksgezondheid en ontwikkelingssamenwerking. Uitstekend commissievoorzitter. Eindigde haar loopbaan als buitengewoon lid van de Raad van State.
PvdA
functie(s) in de periode 1953-1978: lid Tweede Kamer, staatsraad in buitengewone dienst
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-vicevoorzitter Uitkeringsraad Vervolgingsslachtoffers 1940-1945, vanaf 1973
-
-voorzitter Uitkeringsraad Vervolgingsslachtoffers 1940-1945, omstreeks 1975
afgeleide functies, presidia etc. (2/5)
-
-voorzitter bijzondere commissie voor de ontwerp-wet hygiëne kampeerplaatsen (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 9 juni 1966 tot februari 1969
-
-voorzitter vaste commissie voor Ontwikkelingssamenwerking (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 11 maart 1970 tot 10 mei 1971
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Hield zich in de Tweede Kamer vooral bezig met maatschappelijk werk, volksgezondheid en ontwikkelingssamenwerking. Sprak aanvankelijk ook soms over onderwijs-aangelegenheden.
-
-Was in 1963 woordvoerster van haar fractie bij de behandeling van de ontwerp-Algemene Bijstandswet
-
-Interpelleerde op 24 september 1970 staatssecretaris Van de Poel over het instellen van onderzoek naar de toestand van in tehuizen wonende bejaarden
opvallend stemgedrag (0/4)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
-
-Tijdens de Bezetting zaten bij haar gezin in Dordrecht diverse joden ondergedoken
-
-Haar echtgenoot was huisarts in Dordrecht en Indonesië (1947-1950), controlerend geneesheer bij de Raad van Arbeid en het GAK in Amsterdam. Hij was SDAP-raadslid in Dordrecht (1939-1941).
-
-Haar echtgenoot werd in 1943 gearresteerd
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.