Mr. J.J. de Haas
Wethouder van Nijmegen in de eerste naoorlogse jaren, die in 1948 Tweede Kamerlid voor de KVP werd. Kwam uit een middenklasse gezin en was na zijn studie in Utrecht enige jaren advocaat en later korte tijd topambtenaar op Onderwijs. Organisator van Don Bosco-werk (massajeugdwerk) in Nijmegen. Woordvoerder onderwijs, justitie en wederopbouw van de KVP-fractie. Maakte zich als Kamerlid sterk voor verbetering van de kinderbescherming. Na zijn vertrek uit de Kamer werd hij opnieuw (lange tijd) wethouder van Nijmegen.
KVP
functie(s) in de periode 1948-1952: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-hoofd jeugdzaken (rang: referendaris), afdeling Vorming buiten schoolverband, ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, van 1 juni 1947 tot juli 1948
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 27 juli 1948 tot 15 juli 1952
-
-lid gemeenteraad van Nijmegen, van 6 september 1949 tot 1 september 1970
-
-lid Provinciale Staten van Gelderland, van 4 juli 1950 tot 1 september 1953
-
-wethouder (van onder meer onderwijs, sport, financiën en personeelszaken) van Nijmegen, van 1 september 1953 tot 1 september 1970
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-vicepresident Bureau International Catholique de l'enfance
-
-lid Onderwijsraad, tot 1975
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Hield zich in de Tweede Kamer vooral bezig met onderwijs, wederopbouw, financiën en justitie
-
-Was in 1951 één van de woordvoerders van zijn fractie bij de behandeling van het wetsvoorstel Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag
opvallend stemgedrag (0/1)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.