Dr. H. (Henk) Brugmans
Tweede Kamerlid voor de SDAP, die na de Tweede Wereldoorlog een groot promotor van de Europese gedachte was. Zoon van de historicus Hajo Brugmans. Aanvankelijk leraar Frans en daarna voorzitter van het Instituut voor Arbeidersontwikkeling. Werd in 1939 Tweede Kamerlid en was toen met 32 jaar het jongste Kamerlid. Na de oorlog werd hij secretaris van minister-president Schermerhorn en was hij regeringscommissaris voor de overheidsvoorlichting. In 1948 werd hij hoogleraar Franse letterkunde in Utrecht. Hij stichtte in Brugge het Europacollega, waarvan hij 22 jaar rector was.
SDAP
functie(s) in de periode 1939-1945: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 25 april 1939 tot 16 november 1945
-
-regeringscommissaris voor de Voorlichting, van 1 september 1945 tot 1 februari 1946
-
-betrokken bij de voorbereiding van het Europa-Instituut te Brugge, van juni 1949 tot november 1950
-
-bijzonder hoogleraar Moderne Franse Letterkunde, Rijksuniversiteit Utrecht, van 13 februari 1951 tot 15 september 1952 (oratie 22 november 1948, formeel benoemd 14 april 1951)
-
-directeur Europa-Instituut te Brugge, van 12 oktober 1950 tot 1 januari 1972
gevangenschap/internering
geïnterneerd gijzelaarskamp te Sint-Michielsgestel, van 4 mei 1942 tot 20 april 1944
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-voorzitter EBN (Europese Beweging in Nederland), omstreeks 1949
-
-ere-buitengewoon hoogleraar Franse literatuur en cultuur, Universiteit van Leuven, vanaf 1972
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Was in het gijzelaarskamp Sint-Michielsgestel nauw betrokken bij gesprekken onder leiding van Schermerhorn over het naoorlogse politieke bestel en maakte anderen deelgenoot van het uit Frankrijk afkomstige idee van het 'personalistische socialisme'
-
-Nam ontslag als regeringscommissaris voor de Voorlichting, nadat in de Tweede Kamer het beleid van minister-president Schermerhorn scherp was bekritiseerd en die de verantwoordelijkheid grotendeels bij Brugmans had gelegd. Hij bleef wel secretaris van Schermerhorn.
-
-Leidde in maart 1946, na zijn ontslag als regeringscommissaris, een missie van een Nederlands Rode-Kruisteam dat Nederlanders in de kampen in Siam (Thailand) moest bijstaan
uit de privésfeer
-
-Zijn eerste echtgenote was lerares Frans
-
-Zijn broer, I.J. Brugmans, was hoogleraar economische geschiedenis in Amsterdam
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.