Mr. G.A.A.M. (Gijs) Boot
KVP-Tweede Kamerlid. Voorzitter van de ARKA, de enigszins deftige vereniging van katholieke middelbare en hogere ambtenaren. Was nogal van zichzelf en het belang van zijn achterban overtuigd. Dat riep binnen de fractie nog wel eens spanningen op omdat mede-fractielid Toon Weijters, voorzitter van de ambtenarenvakbond KABO, beschouwd werd als de echte vakbondsman en over meer aanhang beschikte. Deskundig op het gebied van de sociale zekerheid. Bracht met fractiegenoot Van Schaik een wet tot stand waardoor de werkgever verplicht werd nabestaanden van een werknemer nog ten minste twee maanden een uitkering te geven.
KVP
functie(s) in de periode 1967-1971: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-plaatsvervangend chef afdeling sociale verzekering, ministerie van Sociale Zaken (en Volksgezondheid), van 16 januari 1947 tot 1 januari 1954
-
-voorzitter Raad van Arbeid te Haarlem, van 1 januari 1954 tot 1 juni 1957
-
-voorzitter ARKA (Algemene Rooms-Katholieke Ambtenarenvereniging), van 12 juli 1954 tot september 1967
-
-voorzitter Raad van Arbeid te 's-Gravenhage, van 1 juni 1957 tot 1 september 1979
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 februari 1967 tot 10 mei 1971
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-lid Nederlandse delegatie naar de algemene vergadering van de Verenigde Naties
-
-voorzitter Vereniging van Raden van Arbeid, van 1959 tot 1 september 1979
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Hield zich in de Tweede Kamer vooral bezig met ambtenarenzaken en pensioenen. Daarnaast onder andere met justitie (burgerlijk recht, familierecht en strafrecht), sociale zaken (sociale zekerheid) en het beleid rond de instelling van het instituut ombudsman.
-
-Diende in 1969 met zijn fractiegenoot Theo van Schaik een initiatiefwetsvoorstel in betreffende overlijdensuitkeringen aan nagelaten betrekkingen van werknemers. De werkgever wordt verplicht alle nabestaanden van een werknemer tenminste twee maanden het laatstgenoten loon uit te keren. Dit voorstel werd in 1970 wet. (10.196)
-
-Was in 1970 tegen de door de regering afgekondigde loonmaatregel, maar stemde vanwege de mogelijke politieke gevolgen tegen een motie-Den Uyl waarin de loonmaatregel werd afgewezen
opvallend stemgedrag (0/3)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.