O.M. (Otto) Boetes
Onconventionele PSP-senator, die opviel door zijn hippe kleding (hij ging soms gekleed in monnikspij) en ludieke opstelling. Was een leidende figuur in de Vietnam-acties in de jaren zestig. Zijn pacifisme was ingegeven door zijn geloofsovertuiging (hij was Quaker). Werd later actief bij de Kabouterpartij en daarop geroyeerd als PSP-lid.
PSP
functie(s) in de periode 1966-1967: lid Eerste Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-bedrijfpsycholoog AKU (Algemene Kunstzijde Unie) te Arnhem en Ede, van 1946 tot 1958
-
-personeelschef voedingsmiddelenbedrijf "Honig" te Koog aan de Zaan, van 1958 tot 1963
-
-docent filosofie en sociale politiek, CICSA (Centraal Instituut voor Christelijk-Sociale Arbeid) te Amsterdam, van 1963 tot 1978
-
-lid Provinciale Staten van Noord-Holland, van 2 juni 1966 tot 1969
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 28 februari 1967 tot 16 september 1969
-
-Keerde zich tegen samenwerking met PvdA en PPR in het Progressief Akkoord
-
-Stelde zich in 1969 niet herkiesbaar als Eerste Kamerlid om zich geheel te kunnen wijden aan buitenparlementaire acties
-
-In 1969 medeoprichter van het Palestinacomité
uit de privésfeer
-
-Zijn echtgenote was actief in het Centrum voor Geweldloze Weerbaarheid
-
-Kreeg in 1978 ontslag na een conflict bij het CISCA. Na een rechtzaak werd hem wachtgeld toegekend tot zijn pensioen.
anekdotes en citaten
-
-Bood bij de behandeling van een begrotingswijziging op 23 december 1968 in verband met de aanschaf van de Leopardtanks, nadat hij een rede over vrede en Vietnam had gehouden, minister Den Toom een plankje aan met daarop gemonteerd een tankje en kerstkribbetje. Zijn protest werd vanaf de publieke tribune ondersteund door een koortje, dat echter door de zaalwacht werd verwijderd.
verkiezingen
-
-In 1963 kandidaat in Groep III: Noord-Holland en Friesland
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.