Dr. G. (Gunay) Uslu
Gunay Uslu (1972) was van 10 januari 2022 tot 1 december 2023 staatssecretaris voor Cultuur en Media (OCW) in het kabinet-Rutte IV. Zij was directeur hotel development & design bij Corendon Hotels & Resorts. In 2023 keerde zij terug naar dat (familie)bedrijf. Zij is aan de UvA gepromoveerd als cultuur-historica. Mevrouw Uslu is lid van D66.
D66
functie(s) in de periode 2022-2023: staatssecretaris
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-onderzoeker cultuurgeschiedenis, Universiteit van Amsterdam, van 2008 tot 2014
-
-directeur hotel development & design, Corendon Hotels & Resorts, van juni 2014 tot 10 januari 2022
-
-gastonderzoeker cultuurgeschiedenis, Universiteit van Amsterdam, van 2015 tot 10 januari 2022
-
-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (belast met cultuur en media), van 10 januari 2022 tot 1 december 2023
-
-voorzitter Raad van Bestuur Corendon Hotels & Resorts, vanaf 1 december 2023
takenpakket (staatssecretaris)
-
-Was als staatssecretaris belast met 1. Cultuurbeleid, 2. Erfgoedbeleid, 3. Bibliotheekbeleid, 4. Archiefbeleid, 5. Inspectie Overheidsinformatie en erfgoed, 6. Mediabeleid, 7. Onafhankelijke journalistiek (rijksfondsen) en 8. Commissariaat van de Media
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-lid selectiecommissie NWO, Mosaicprogramma 2021-2022, van september 2021 tot januari 2022
-
-voorzitter Raad van Toezicht Stichting Amsterdam 750, van oktober 2021 tot januari 2022
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Presenteerde in 2022 een herstelplan voor de culturele sector na de coronapandemie
-
-Besloot in 2023 de zendmachtiging van omroep Ongehoord Nederland voorlopig niet in te trekken, omdat de juridische basis ontbrak en de problemen bij de samenwerking met andere omroepen niet structureel waren
als bewindspersoon (wetgeving)
-
-Bracht in 2023 een wijziging van de Mediawet tot stand, waardoor de kwaliteit en het aanbod van her Nederlands audiovisueel product moet worden versterkt. Investeringen daarin worden verplicht. (36.176)
als bewindspersoon
-
-Verdedigde in 2022 met succes in de Eerste Kamer een incidentele suppletoire begroting OCW over de aankoop van het schilderij 'Vaandeldrager' van Rembrandt. Het voorstel was ingediend en in de Tweede Kamer verdedigd door minister Van Engelshoven.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.