PVV en de Tweede Kamerverkiezingen sinds 2006
De PVV1 neemt sinds 2006 deel aan de Tweede Kamerverkiezingen2. Hoeveel zetels behaalde de partij per verkiezing en nam de partij vervolgens deel in de oppositie of regering?
In dit overzicht vindt u de belangrijkste informatie rond de PVV en haar deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen. Naast de gevolgen van de verkiezingen, staat in het overzicht ook vermeld met welke lijsttrekker, programma en kandidaten de partij deelnam aan de verkiezingen.
In de databank van de Kiesraad kunt u meer informatie vinden rond de PVV en de Tweede Kamerverkiezingen sinds 2006.
Inhoud
In onderstaand overzicht is per verkiezingsjaar de verkiezingsuitslag opgenomen.
Jaar |
Zetels |
Percentage |
Regering of oppositie? |
---|---|---|---|
37 |
23,5 |
Regering, kabinet-Schoof16 |
|
17 |
11 |
Oppositie, kabinet-Rutte IV17 |
|
20 |
13,1 |
Oppositie, kabinet-Rutte III18 |
|
15 |
10 |
Oppositie, kabinet-Rutte II19 |
|
24 |
15,5 |
Gedoogsteun, kabinet-Rutte I |
|
9 |
5,9 |
Oppositie, kabinet-Balkenende IV20 |
Voor de ontsluiting van de verkiezingsprogrogramma's en verkiezingsaffiches is gebruik gemaakt van de collecties van Het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Ontbrekende affiches uit de collectie zijn afkomstig uit 'Om de stembus... verkiezingsaffiches 1918-1989,', D.J. Elzinga en G. Voerman, Den Haag (1992).
Meer over
- 1.De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een populistische partij, met zowel conservatieve, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad door Geert Wilders, na zijn vertrek bij de VVD. Hij is sindsdien ook de politiek leider.
- 2.De leden van de Tweede Kamer worden in principe eens in de vier jaar gekozen op basis van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Ook na de val van een kabinet worden bijna altijd verkiezingen gehouden. Kiesgerechtigd zijn alle Nederlanders die op de dag van de kandidaatstelling 18 jaar of ouder zijn, mits niet het kiesrecht vanwege een veroordeling is ontnomen.
- 3.De PVV nam deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 en behaalde 37 zetels. De fractie van de PVV heeft momenteel 17 zetels in de Tweede Kamer. Huidig fractievoorzitter Geert Wilders was de lijsttrekker voor de PVV.
- 4.Geert Wilders (1963) is sinds november 2006 politiek leider van de PVV. Hij is sinds 25 augustus 1998 (met een korte onderbreking in 2002) Tweede Kamerlid. Aanvankelijk was hij dat voor de VVD, maar op 2 september 2004 werd hij een onafhankelijk Kamerlid. In 2023 was hij voor de zesde keer lijsttrekker. De heer Wilders was medewerker van de afdeling Verdragen bij de Ziekenfondsraad, wetstechnisch medewerker van de Sociale Verzekeringsraad en beleidsmedewerker en speechschrijver van de VVD-Tweede Kamerfractie. In 2010 zat hij enige tijd in de gemeenteraad van Den Haag.
- 5.Hieronder een overzicht van de kansrijke kandidaten en zittende Kamerleden op de lijst
- 6.Op 17 maart 2021 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een reguliere verkiezing, maar er lagen ook zeven Grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing door beide Kamers waren aanvaard. De VVD werd de grootste partij. Winst was er vooral voor D66 en FVD. Verder waren er maar liefst vier nieuwkomers die zetels behaalden: Volt, JA21, BBB en BIJ1. Verlies was er voor GroenLinks, SP en CDA. Opvallend was dat de PvdA zich niet herstelde en dat de vier regeringspartijen hun meerderheid behielden.
- 7.De PVV had bij de verkiezingen van 17 maart 2021 Geert Wilders als lijsttrekker. De titel van het verkiezingsprogramma luidde 'Het gaat om u'. De partij haalde bij deze verkiezingen 17 zetels, een verlies van 3 ten opzichte van 2017.
- 8.Op 15 maart 2017 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een reguliere verkiezing na afloop van de volledige kabinetsperiode, maar er lagen ook drie grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing waren aanvaard door beide Kamers. Winnaars waren GroenLinks, D66, PVV en CDA, terwijl de twee regeringspartijen verloren. Voor de PvdA was dat verlies zelfs 29 zetels. De VVD bleef wel de grootste. Nieuw in de Kamer waren DENK en Forum voor Democratie.
- 9.De Partij Voor de Vrijheid (PVV) had bij de verkiezingen van 15 maart 2017 Geert Wilders als lijsttrekker. De PVV haalde 20 zetels, daarvóór had de partij 15 zetels in de Tweede Kamer. De titel van het verkiezingsprogramma luidt 'Nederland weer van ons'.
- 10.Op 12 september 2012 waren er vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. Deze waren nodig na de val van het kabinet-Rutte op 23 april 2012. De VVD won tien zetels en werd de grootste. De PvdA, met Diederik Samsom als lijsttrekker, won eveneens. Er was opnieuw verlies voor het CDA en ook de PVV ging flink achteruit. Verliezer was verder GroenLinks. Een nieuwkomer was 50PLUS met twee zetels.
- 11.De Partij voor de Vrijheid had bij de verkiezingen van 12 september 2012 Geert Wilders als lijsttrekker. De PVV haalde 15 zetels, daarvóór had de partij 24 zetels in de Tweede Kamer. Het verkiezingsprogramma heeft de titel 'Hún Brussel, óns Nederland'.
- 12.Op 9 juni 2010 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. Deze waren nodig na de val van het kabinet-Balkenende IV. De PvdA-bewindslieden traden in februari 2010 uit dat kabinet. Grote winnaars van de verkiezingen waren PVV en VVD. De VVD, met Mark Rutte als lijsttrekker, werd voor het eerst de grootste partij door de PvdA met één zetel voor te blijven. GroenLinks won licht. Het CDA leed een (zware) nederlaag, net als SP en D66. De Partij voor de Dieren kreeg voor het eerst (twee) zetels.
- 13.De PVV haalde bij de verkiezingen van 9 juni 2010 24 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Geert Wilders. De partij had voor de verkiezingen 9 zetels in de Tweede Kamer. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'De agenda van hoop en optimisme'.
- 14.Op 22 november 2006 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. De verkiezingen waren aanvankelijk gepland op 15 mei 2007, maar werden vervroegd door de val van het kabinet-Balkenende II. Het CDA handhaafde zich als grootste, maar de SP onder leiding van Jan Marijnissen werd met zestien zetels winst de grote winnaar. De Groep-Wilders/PVV kwam met negen zetels in de Kamer. PvdA, VVD en D66 verloren.
- 15.De PVV haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 9 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Geert Wilders. De PVV deed voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en was opgericht door Geert Wilders, die in 2004 uit de VVD-fractie in de Tweede Kamer was gestapt en verder was gegaan als de Groep-Wilders.
- 16.Dit kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB trad op 2 juli 2024 aan. Het kwam zeven maanden na de verkiezingen van 22 november 2023 en bijna een jaar na de ontslagneming van het kabinet-Rutte IV tot stand. Formateur was staatsraad Richard van Zwol (CDA) en minister-president de partijloze oud-topambtenaar Dick Schoof.
- 17.Dit kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwam na de langste formatie sinds de Tweede Wereldoorlog tot stand. Negen maanden na de verkiezingen van 17 maart 2021 en bijna een jaar na de ontslagneming van het kabinet-Rutte III stond er een nieuw kabinet op het bordes. Premier Mark Rutte leidde voor de vierde keer een kabinet.
- 18.Dit kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwam na de tot dan langste formatie sinds 1945 tot stand. Zeven maanden na de verkiezingen van 15 maart 2017 stond er een opvolger van het kabinet-Rutte II op het bordes. Voor premier Mark Rutte was het de derde keer dat hij een kabinet leidt. Het kabinet bood op 15 januari 2021 ontslag aan, vanwege de harde conclusies van het parlementair onderzoek kinderopvangtoeslag. Hiermee werd het kabinet, en de leden hiervan, demissionair. Deze demissionaire periode zou 360 dagen duren, een record.
- 19.Dit kabinet werd door VVD en PvdA gevormd na de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012. VVD-leider Mark Rutte werd voor de tweede keer premier. Onder leiding van informateurs Wouter Bos en Henk Kamp wisten de coalitiepartijen hun grote onderlinge verschillen te overbruggen. De formatie van het kabinet-Rutte II was één van de snelste kabinetsformaties ooit.
- 20.Dit kabinet werd gevormd na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006. Het was tot 23 februari 2010 een coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie en daarna van CDA en CU. Het trad op 22 februari 2007 aan als opvolger van het kabinet-Balkenende III. Motto van het kabinet was 'Samen werken, samen leven'.