Zomernieuws in het verleden: 2021 Kamer keert (weer) terug van reces, 1981 moeizame kabinetsformatie

In de zomermaanden is het ook in de politiek vaak komkommertijd. Er waren in juli en augustus in het verleden echter ook enkele belangrijke politieke gebeurtenissen. Wat gebeurde er in de derde week van augustus?

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

2021: Tweede Kamer keert voor tweede keer terug van zomerreces

In het tweede jaar van de coronacrisis had de Tweede Kamer in de zomer te maken met een piek in het aantal besmettingen. Op 18 augustus kwam de Tweede Kamer daarom dan ook voor de tweede keer terug van het zomerreces om te debatteren over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De eerste keer was op 14 juli. In 2020 kwam de Tweede Kamer echter nog vaker terug van het zomerreces voor een debat, maar liefst drie keer.

In verband met de renovatie van het Binnenhof i, vond het debat op 18 augustus plaats in de Ridderzaal. Het zomerreces werd namelijk gebruik voor de verhuizing naar de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. In de Ridderzaal werd eerder dat jaar al meerdere keren vergaderd door de Eerste Kamer, vanwege de afstandsmaatregelen in verband met het coronavirus die alleen daar gewaarborgd konden worden.

2.

1981: Moeizame kabinetsformatie

Ook in 1981 verloren de twee regeringspartijen, in dit geval CDA en VVD, hun meerderheid. Hoewel CDA-leider Van Agt i graag de samenwerking met de VVD van Hans Wiegel i had willen voortzetten, moest hij met de PvdA van zijn 'rivaal' Joop den Uyl i gaan onderhandelen. D66-leider Jan Terlouw i probeerde daarbij een bemiddelende rol te spelen.

 
Kabinet-Van Agt III - Voorste rij v.l.n.r.: Gardeniers, Van Agt, koningin Beatrix, Terlouw, De Koning en Van Dijk. Middelste rij v.l.n.r.: Zeevalking, Van der Stee, De Ruiter, Rood en Nypels. Achterste rij v.l.n.r.: Deetman, De Graaf en De Boer.
Bron: RVD

De CDA-informateurs Lubbers i en De Koning i (later aangevuld met de PvdA'er Van Thijn i) legden de basis voor een kabinet van CDA, PvdA en D66. De formatie, waarbij Van Thijn en de Limburgse Commissaris van de Koningin Sjeng Kremers (CDA) als formateurs optraden, strandde echter op inhoudelijke gronden.

De CDA-Tweede Kamerfractie stemde het ontwerp-regeerakkoord af, hoewel er in die fractie feitelijk een meerderheid vóór was. Zestien leden, onder wie Lubbers en De Koning, wilden echter niet CDA-leider Van Agt afvallen, en stemden daarom tegen.

Op 20 augustus benoemde de koningin, voor wie het de eerste formatie was waarbij zij als staatshoofd betrokken was, de CDA-politicus W.F. de Gaay Fortman i tot informateur. Dries van Agt meldde zich een dag later ziek, maar werkte uiteindelijk wel mee aan de poging om alsnog een kabinet van CDA, PvdA en D66 te vormen. Dat kabinet zou er uiteindelijk op 11 september komen.

3.

En verder...

  • Op 17 augustus 1972 legde Biesheuvel een regeringsverklaring af over het mislukken van de lijmpoging.
  • Op 17 augustus 2011 werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de financiële problemen in de eurozone.
  • Op 19 augustus 1986 overleed Jaap Burger i, die lange tijd fractievoorzitter van de PvdA was en in 1973 architect van het kabinet-Den Uyl.
  • Op 19 augustus 2015 kwam de Tweede Kamer terug van reces om het nieuwste steunpakket voor Griekenland te bespreken.
  • Op 19 augustus 2020 kwam de Tweede Kamer terug van reces om te debatteren over de waardering van de zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis.