Drs. F.Z. (Zsolt) Szabó
Zsolt Szabó (1961) is sinds 2 juli 2024 voor de PVV staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Hij was in de periode 2003-2006 Tweede Kamerlid voor de VVD en toen woordvoerder defensie en ontwikkelingssamenwerking. Had speciale belangstelling voor het ict-beleid. Was voor hij Tweede Kamerlid werd lid van de Raad van Bestuur van Openet Telecom Ltd. te Dublin en senior vicepresident van Strategic Relations CP3 Group te Dublin. Sinds 2010 was de heer Szabó vicepresident van Capgemnini. Hij heeft Hongaarse roots.
VVD, PVV
functie(s) in de periode 2003-heden: lid Tweede Kamer, staatssecretaris
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-senior vicepresident Strategic Relations "CP3 Group" te Dublin, van 2001 tot april 2003
-
-directeur informatiebeleid openbare sector, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van april 2003 tot juni 2003
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 3 juni 2003 tot 30 november 2006
-
-werkzaam bij automatiseringsbedrijf "Capgemini", van 2007 tot 2010 (ICT-innovatie, contact met overheden, digitale identiteit)
-
-vicepresident automatiseringsbedrijf "Capgemini", van maart 2010 tot 1 juli 2024
-
-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (voor Digitalisering en Koninkrijksrelaties), vanaf 2 juli 2024
takenpakket (staatssecretaris)
-
-Is als staatssecretaris belast met 1. Koninkrijksrelaties, 2. Coördinerend op digitalisering: NL digitaliseringsstrategie, 3. Europees en internationaal digitaliseringsbeleid (incl. vertegenwoordiging in relevante EU- en andere internationale gremia op gebied digitalisering) 4. Normering en regulering van beleid t.a.v. digitalisering en technologie in samenleving en overheid, waaronder artificiële intelligentie en algoritmes (incl. aanspreekpunt algoritme-autoriteit bij AP), 5. Toegankelijke en mensgerichte (digitale) dienstverlening, 6. Stichting ICTU, 7. Ssc ict en RvIHH, Logius, 8. Digitale rijksdienst en digitale veiligheid overheid, 9. Identiteit (o.a. paspoort, ID-kaart), 10. Basisregistratie Personen (BRP) en Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RviG), 11. Beperking regeldruk voor burgers, 12. Open data en 13. Openbaarheid van bestuur en
-
-informatiehuishouding, Programma Open Overheid, Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding en Rijksorganisatie
-
-voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-voorzitter bestuur "bel-me-niet-register", vanaf 2010
-
-lid bestuur ECP-EPN Platform voor de Informatiesamenleving, vanaf 2010
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.