J. Reijers
Conservatief christelijk-historisch senator, die in de naoorlogse periode zowel de Indiëpolitiek als het zuiveringsbeleid fel bestreed; het laatste niet altijd met instemming van zijn partij. Aanvankelijk volgeling van Groen van Prinsterer en Kuyper, maar na een kerkelijk conflict christelijk-historisch. Was na de christelijke lagere school en zelfstudie werkzaam in de tuinbouw en succesvol in de zaadhandel. In Zwijndrecht enige jaren wethouder en daarna burgemeester in twee Utrechtse plattelandsgemeenten. Steunde tijdens de Bezetting als burgemeester het verzet.
CHU
functie(s) in de periode 1946-1963: lid Eerste Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-eigenaar (later directeur) N.V. Reijers' zaadhandel te Zwijndrecht, tot 1 februari 1935
-
-lid gemeenteraad van Zwijndrecht, van 6 september 1927 tot 1 februari 1935
-
-wethouder (van sociale zaken en onderwijs) van Zwijndrecht, van 6 september 1927 tot 1 februari 1935
-
-lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, van 22 november 1932 tot 1 februari 1935
-
-burgemeester van Kamerik, van 1 februari 1935 tot 1 april 1952 (herbenoemd 1 juli 1946)
-
-burgemeester van Zegveld, van 1 februari 1935 tot 1 april 1952 (herbenoemd 1 juli 1946)
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 23 juli 1946 tot 5 juni 1963
-
-lid bestuur Stichting Rijksbehoud, vanaf 8 juni 1950
-
-voorzitter waterleidingbedrijf "De Elf Gemeenten", vanaf april 1952 (nog in 1960)
afgeleide functies, presidia etc.
lid Centrale Afdeling (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 20 september 1960 tot 11 januari 1961
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Sprak in de Eerste Kamer over uiteenlopende zaken, zoals buitenlandse zaken, binnenlandse zaken, volkshuisvesting, justitie en defensie
opvallend stemgedrag (0/7)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
-
-Was in mei 1948 afwezig bij de stemming over het voorstel in eerste lezing die grondwettelijk een nieuw staatsverband met Indonesië mogelijk moest maken
-
-Stuurde in 1952 vanaf zijn ziekbed een scherpe nota aan de Eerste Kamer over de zaak-Menten. Hij beschuldigde autoriteiten ervan miljoenen guldens aan schilderijen en tapijten te hebben verduisterd.
-
-In oktober 1961 één van de 12 parlementsleden, die een verklaring ondertekenden waarin 200 personen aandrongen op het nakomen door Nederland van de belofte inzake het zelfbeschikkingsrecht van Nieuw-Guinea
uit de privésfeer (3/4)
-
-Een zoon van hem kwam in 1941 om bij een scheepsongeluk ten gevolge van een mijn
-
-Liet als burgemeester in het raadhuis activiteiten van de illegaliteit toe. Moest in de februari 1945 onderduiken.
-
-Zat tijdens de bezetting begin 1944 zes weken in Utrecht in gevangenschap
anekdotes en citaten
-
-Hij was zowel burgemeester van Zegveld, waar hij woonde, als van Kamerik. Om zich van zijn woning naar Kamerik te verplaatsen bracht hij in 1941 f 12,50 in rekening bij de gemeente Zegveld. Er was geen openbaar vervoer en hij moest zelfs de provinciegrens overschrijden om er te komen. De commissaris der provincie Utrecht schrapte die post, omdat reiskosten binnen een gemeente niet gedeclareerd mochten worden. De secretaris-generaal van Binnenlandse zaken (die in de bezettingstijd de hoogste autoriteit was) vernietigde dit besluit, omdat de kosten in het belang der gemeente waren gemaakt.
verkiezingen
-
-Werd in 1946, 1948, 1952, 1955 en 1956 gekozen door Groep I: Noord-Brabant, Zeeland, Utrecht en Limburg
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.