E. (Eibert) Meester
Invloedrijke partijsecretaris van de PvdA in de jaren zestig. Werd in 1966 zelfs genoemd als één van de lijsttrekkers van de PvdA. Afkomstig uit een 'rood nest', zoon van een postbesteller uit Zwolle en zelf instrumentmaker. Actief in de jongerenorganisaties van SDAP en PvdA en lid van de gemeenteraden van Amsterdam en Leiden. Hield zich als Eerste Kamerlid vooral bezig met verkeer en waterstaat. Als partijsecretaris riep hij in 1966 op 1 mei - na teleurstellende Statenverkiezingen in maart - zijn partij op 'links-af' te gaan. Kwam begin 1976 in opspraak en verliet toen de Senaat.
PvdA
functie(s) in de periode 1963-1976: lid Eerste Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lid gemeenteraad van Amsterdam, van 13 december 1950 tot augustus 1952
-
-lid gemeenteraad van Leiden, van 1 september 1953 tot 2 september 1958
-
-secretaris-penningmeester PvdA, van 30 augustus 1958 tot 25 november 1967
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 5 juni 1963 tot 1 september 1976
-
-medewerker stedebouwkundig bureau "Van Embden", vanaf 1967
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-lid bestuur VARA (Vereniging van Arbeiders Radio-Amateurs), van 1964 tot 1967
-
-lid Raad van Commissarissen N.V. "De Arbeiderspers", vanaf 1968
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Was woordvoerder verkeer en waterstaat van de PvdA-Eerste Kamerfractie
opvallend stemgedrag (0/10)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
-
-Stelde zich in 1967 niet langer kandidaat voor de functie van secretaris van de PvdA vanwege bezwaren tegen de toenemende invloed van Nieuw Links. Tevens was hij ontstemd dat Van Thijn en niet hij de leiding van de verkiezingscampagne had gekregen.
-
-Bedankte als Eerste Kamerlid, nadat in april 1976 door het weekblad "Panorama" was onthuld dat hij ten onrechte een uitkering van de Stichting 1940-1945 had genoten op grond van, naar achteraf bleek, verzonnen verzetsdaden, zoals sabbotage, aanslagen en hulp bij ontsnappingen. Al in 1974 was in een boek de onjuiste pensioenaanvraag min of meer onthuld, al gebruikte de schrijver (Wim Wennekes) toen voor Meester een pseudoniem ('Willem van Salland').
uit de privésfeer
-
-Zijn eerste echtgenote was een zus van Joop Vogt, PSP-Eerste Kamerlid
-
-Na gevangenschap zat hij in de jaren 1943-1945 ondergedoken. Hij was na de oorlog onder behandeling bij prof. J. Bastiaans vanwege een kz-syndroom.
verkiezingen
-
-Werd in 1963 en 1966 gekozen door Groep II: Gelderland, Overijssel, Groningen en Drenthe
-
-Werd in 1971 gekozen door Groep IV: Zuid-Holland
niet-aanvaarde politieke functies
-
-lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, januari 1956 (tussentijdse vacature)
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.