Dr. W.L.G. Lemaire
Katholieke Indische Nederlander, medestander van Welter, die in 1952 in de Tweede Kamer de Katholiek Nationale Partij kwam versterken. Kwam als jurist vooral op voor de belangen van de repatrianten. Was hoogleraar in Batavia en secretaris-generaal van het departement van Justitie in Nederlands-Indië. Na zijn vertrek uit de Kamer in 1956 bijna twintig hoogleraar internationaal privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden. Bleef ook toen actief als strijder voor de rechten van spijtoptanten en van de papoea's.
KNP
functie(s) in de periode 1952-1956: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-secretaris-generaal departement van Justitie te Batavia, van 1 mei 1949 tot 1 december 1949
-
-algemeen adviseur ministerie van Justitie van Indonesië, van 1 december 1949 tot 1951
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 15 juli 1952 tot 3 juli 1956
-
-buitengewoon hoogleraar conflictenrecht, waaronder internationaal privaatrecht en westers privaatrecht van de overzeese rijksdelen en van Indonesië, Rijksuniversiteit Leiden, van november 1955 tot september 1956
-
-hoogleraar conflictenrecht, waaronder internationaal privaatrecht en westers privaatrecht van de overzeese rijksdelen en van Indonesië (leeropdracht in 1957 uitgebreid met burgerlijk recht), Rijksuniversiteit Leiden, van september 1956 tot 15 februari 1976 (benoemd bij K.B. van 3 juli 1956)
gevangenschap/internering
internering Japans gevangenkamp, van 1942 tot 1945
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-voorzitter Comité "Nationale Actie Steunt Spijtoptanten Indonesië", omstreeks 1960
-
-voorzitter "Huize St. Maarten" te Leiden, tot februari 1976
afgeleide functies, presidia etc.
-
-lid parlementaire missie naar Nieuw-Guinea, 1953
-
-voorzitter Commissie voor de Beroep- en Bezwaarschriften (gemeenteraad van Leiden), van 1966 tot 1976
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Zette zich in het bijzonder in voor repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië
-
-Nam in 1961 het initiatief voor een verklaring waarin werd aangedrongen op het nakomen door Nederland van de belofte inzake het zelfbeschikkingsrecht van Nieuw-Guinea. De verklaring werd onder meer andere 39 hoogleraren en 12 Kamerleden ondertekend.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.