Dr. P.J.G. (Jos) Kapteijn
Internationaal georiënteerde jurist, die bijna veertien jaar lid van de Raad van State was en daarna rechter in het Europees Hof van Justitie. Promoveerde cum laude op een proefschrift over de EGKS en was, na een korte ambtelijke periode bij Buitenlandse Zaken, hoogleraar recht der internationale organisaties in Utrecht en (korte tijd) in Leiden. Deskundige op het gebied van Europees recht, volkenrecht en mensenrechten. Was als zodanig ook betrokken bij nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk en de status aparte voor Aruba. Zoon van een PvdA-senator.
functie(s) in de periode 1976-2000: lid Raad van State, rechter Europees Hof van Justitie
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lid gemeenteraad van Oegstgeest, van 4 september 1962 tot 15 juli 1964
-
-hoogleraar recht der internationale organisaties, Rijksuniversiteit Utrecht, van 1 oktober 1963 tot 1 januari 1975 (benoemd 22 augustus)
-
-hoogleraar recht der internationale organisaties, Rijksuniversiteit Leiden, van 1 januari 1975 tot november 1976 (benoemd november 1974)
-
-lid Raad van State, van 29 november 1976 tot 1 januari 1990 (benoemd bij K.B. van 21 mei 1976)
-
-rechter Europees Hof van Justitie te Luxemburg, van 1 januari 1990 tot 6 oktober 2000
-
-bijzonder hoogleraar Europese studies, faculteit der geesteswetenschappen (Ynso Scholten-leerstoel), Universiteit van Amsterdam, van 12 juli 2000 tot 1 september 2005 (vanwege de Europese Culturele Stichting)
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-voorzitter Handvestcommissie, Stichting Informatiecentrum voor de gezondheidszorg
-
-lid Commissie van Deskundigen inzake effectiviteit NCO, vanaf 5 maart 1992
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
afgeleide functies, presidia etc.
-
-voorzitter afdeling Buitenlandse Zaken (Raad van State)
-
-voorzitter afdeling Rechtspraak (Raad van State), van 1985 tot 1 januari 1990
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.