H. (Henk) Hofstede
Vertegenwoordiger van de christelijke vakbeweging, die acht jaar voor het CDA in de Eerste Kamer zat. Afkomstig uit de streek rond Kampen en daar aanvankelijk werkzaam in de tuinbouw. Begon zijn vakbondsloopbaan bij de Nederlandse Christelijke Agrarische Bond (NCAB) en klom, als selfmade man, bij het CNV via de functies van secrertaris en tweede voorzitter op tot voorzitter. In de Eerste Kamer was hij een sociaal bewogen woordvoerder sociale zaken die ook regelmatig het woord voerde over economische zaken, ontwikkelingssamenwerking en beroepsonderwijs.
CDA
functie(s) in de periode 1995-2003: lid Eerste Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lid hoofdbestuur CVAT (Christelijke Bond van Werknemers in de Voedings-, Agrarische, Recreatie-, Genotsmiddelen en Tabaksverwerkende Bedrijven), van 1 december 1964 tot 1 maart 1974 (later Voedingsbond CNV)
-
-lid hoofdbestuur CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond), belast met welzijn, ontwikkelingssamenwerking, militaire zaken en interne organisatie, van 1 maart 1974 tot 1981
-
-tweede voorzitter CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond), van 1981 tot 27 september 1986
-
-voorzitter CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond), van 27 september 1986 tot 1 juli 1992
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 13 juni 1995 tot 10 juni 2003
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-lid Raad van Advies UWV (Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen), van juli 2003 tot 2009
-
-voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Grote kerk Vianen, van 2008 tot 2016
afgeleide functies, presidia etc.
plaatsvervangend voorzitter vaste commissie voor Economische Zaken (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 27 juni 1995 tot 10 juni 2003
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Hield zich in de Eerste Kamer vooral bezig met sociale zaken, economische zaken en ontwikkelingssamenwerking en daarnaast met onderwijs en defensie(personeel)
-
-Interpelleerde op 26 maart 2002 staatssecretaris Ybema over een toegezegde wijziging van de Waarborgwet (inzake het merken van goederen)
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.