Drs. P. (Paul) Kalma
Voormalig directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, die vier jaar Tweede Kamerlid was. Woordvoerder op het gebied van staatsrechtelijke en bestuurlijke vernieuwing, grondwetsaangelegenheden, maatschappelijk verantwoord ondernemen, medezeggenschap, corporate governance en topinkomens in de publieke en semipublieke sector. Medeverdediger van twee initiatiefvoorstellen over het referendum. Enkele keren dissident in zijn fractie. Zijn overstap van wetenschap naar politiek verliep mede daardoor niet in alle opzichten gelukkig.
PvdA
functie(s) in de periode 1989-2010: lid Tweede Kamer, directeur wetenschappelijk instituut partij
Contentssopgave van deze pagina:
-
-lid bestuur Stichting Parlementaire Geschiedenis te Nijmegen, from 2007 until 2010
-
-lid bestuur Bart Tromp-stichting, from 2008
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Nam in 2007 van Niesco Dubbelboer de verdediging over van een door Duyvendak (GroenLinks) en Van der Ham (D66) ingediend initiatiefwetsvoorstel over het opnemen in de Grondwet van het correctief referendum
-
-Nam in 2007 van Niesco Dubbelboer de verdediging over van een door Duyvendak (GroenLinks) en Van der Ham (D66) ingediend initiatiefwetsvoorstel over invoering van het raadgevend referendum
Dissenting voting behaviour (0/4)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
-
-Pleitte in zijn boek "Links, rechts en de vooruitgang" in 2004 voor terugkeer naar klassiek sociaaldemocratische uitgangspunten, omdat volgens hem de zakelijkheid te ver is doorgeschoten. De PvdA is volgens hem onder Paars te veel een technocratische bestuurderspartij geworden. Wel zou het groei- en vooruitgangsgeloof moeten worden gematigd, vooral vanwege het milieu.
Private life
-
-Zijn vader, Bouwe Kalma, was hoofdinspecteur van de jeugd- en zedenpolitie in Rotterdam. Hij was een bekend en actief PSP-lid.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.