Dr. R. (Robert) van Genechten
Vlaamse activist die in 1918 naar Nederland vluchtte en hier een succesvolle wetenschappelijke loopbaan tegemoet ging tot hij zich in 1934 aansloot bij de NSB. IJverig publicist die zich fel keerde tegen de joden, het humanisme en het rationalisme. In meidagen 1940 opgesloten in Hoorn en vier maanden later al optredend als een fanatiek en wraakzuchtig aanklager bij het Vredesgerechtshof. Benoemd tot Commissaris der Provincie Zuid-Holland, maar als zodanig nooit functionerend. In 1945 ter dood veroordeeld kwam hij nog in het cassatieproces tot inkeer en betuigde in een afscheidsbrief zijn spijt, waarna hij een einde aan zijn leven maakte. Onevenwichtige, onbeheerste doordraver, maar intellectueel een begaafd man.
functie(s) in de periode 1943: Commissaris der Provincie (Nazigezind)
Contentssopgave van deze pagina:
-
-bijzonder hoogleraar volkshuishoudkunde, Rijksuniversiteit Leiden, from July 1941 until May 1943 (vanwege de Stichting tot Bevordering van de Studie van het Nationaal-Socialisme)
-
-Commissaris der provincie Zuid-Holland, from 28 January 1943 until August 1943 (functie nooit daadwerkelijk uitgeoefend)
-
-gemachtigde van NSB-leider Mussert voor Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, from 1 February 1943
-
-hoogleraar strafrecht, Rijksuniversiteit Leiden, from August 1943 until May 1945
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-Op 10 september 1941 bracht hij aan General Kommissar dr. F. Wimmer een rapport uit over reorganisatie van de Leidse universiteit, waarbij uitsluitend pro-Duitse hoogleraren zouden worden aangesteld. Door de sluiting van de universiteit zijn deze voorstellen niet gerealiseerd.
-
-Kwam, hoewel hij een fanatiek NSB'er was, in conflict met de Duitsers en weigerde in 1942 aanwezig te zijn bij het afleggen van de eed op Hitler door de Nederlandse SS.
Private life (3/6)
-
-Deed begin mei 1943 een mislukte poging tot zelfmoord
-
-Na de oorlog gearresteerd en door het Bijzonder Gerechtshof te 's-Gravenhage op 17 oktober 1945 ter dood veroordeeld. Pleegde terwijl het beroep in cassatie nog liep in de gevangenis zelfmoord.
-
-Eén van zijn zonen, die actief was geweest in de Nationale Jeugdstorm, werd een aantal jaren na de oorlog opgenomen in het gezin van de vooraanstaande verzetsstrijder (en lid van de Tweede Kamer voor de PvdA) Jaap le Poole. De jongeman werd op een wandeling door Den Haag dodelijk getroffen door een dakpan, die was afgewaaid van het pand waarin het directoraat-generaal voor de bijzondere rechtspleging was gevestigd.
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
A.A. de Jonge, "Genechten, Robert van (1895-1946)", in: Biografisch Woordenboek van Nederland, deel I
Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.