M. (Greet) Hofmans
Amsterdamse spirituele en sociaalvoelende vrouw, die lang als centrale figuur werd gezien in een rel rond de koninklijke familie. Groeide op in een eenvoudig Amsterdams arbeidersgezin. Haar moeder had culturele en filosofische belangstelling. Was in de oorlog actief bij hulp aan onderduikers en begaan met het lot van (Joodse) landgenoten. Kwam in 1946 via hofdignitarissen in aanraking met het occultisme en beschouwde zichzelf later als 'genezend' medium. Via haar relaties kwam zij in 1948 in contact met het koninklijk paar, dat haar hulp inriep bij de genezing van prinses Marijke. Prins Bernhard verbrak later de contacten en gebruikte haar vermeende politieke invloed om zijn echtgenote in een kwaad daglicht te stellen. Daarmee werd een huwelijkscrisis (Soestdijkkwestie) voor de buitenwereld ten onrechte voorgesteld als de Greet Hofmansaffaire.
functie(s) in de periode 1948-1956: historische figuren
Contentssopgave van deze pagina:
-
-Was vanaf 1951 regelmatig aanwezig op 'Het Oude Loo' in bijeenkomsten over religieus-filosofische onderwerpen, die ook door prinses Wilhelmina en koningin Juliana werden bijgewoond
-
-Verbleef in 1954 lange tijd in Venezuela
-
-Op 13 juni 1956 berichtte het Duitse weekblad 'Der Spiegel' over problemen aan het Nederlandse hof, die mede veroorzaakt werden door haar aanwezigheid. Het kabinet-Drees besloot hierop een Commissie van Wijze Mannen in te stellen, bestaande uit Dr. Beel, Jhr. Tjarda van Starkenborch Stachouwer en Mr. Gerbrandy. Nadat deze commissie in augustus verslag had uitgebracht, werden de contacten van haar met het hof verbroken. Tevens werd een reorganisatie van de hofhouding doorgevoerd.
Private life
-
-Haar vader was onder meer los werkman, schuitevoerder, bootwerker, sjouwerman en sportleraar
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.