Drs. A. (Ayaan) Hirsi Ali
Intelligente, moedige, maar ook controversiële in Somalië geboren politica. Kwam na uitgehuwelijkt te zijn als asielzoekster uit Kenia naar Nederland. Studeerde politicologie in Leiden en werkte daarna bij het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Toen die partij haar in 2002 geen kandidaat stelde voor de Tweede Kamer stapte zij over naar de VVD. Werd voor die partij een spraakmakend Kamerlid, dat zich bezighield met integratie en emancipatie. Had soms moeite met de fractiediscipline. Als opinieleidster zocht zij het debat met moslims, waarbij zij 'heilige huisjes' niet spaarde. Met name de film 'Submission' zorgde voor veel weerstand. Na de moord op Theo van Gogh, regisseur van de film, werd zij permanent bewaakt. In 2006 besloot zij zich in de VS te vestigen. Door een controverse rond haar nationaliteit werd dat vertrek bespoedigd. Werkt nu bij het American Enterprise Institute for Public Policy Research in Washington.
VVD
functie(s) in de periode 2003-2006: lid Tweede Kamer
Contentssopgave van deze pagina:
-
-medewerker (onderzoek emancipatie en integratie van islamitische vrouwen in Nederland), WBS (Wiardi Beckman Stichting), from 1 September 2001 until November 2002
-
-medewerker VVD-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 16 November 2002 until January 2003
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 30 January 2003 until 17 May 2006
-
-medewerker AEI (American Enterprise Institute for Public Policy Research) te Washington (D.C.), from 1 September 2006
-
-medewerker The AHA Foundation, from 2007
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-fellow Future of Diplomacy Project, Belfer Center for Science and International Affairs
-
-lid Council of Foreign Relations
Previous
-
-fellow Kennedy Government School, Universiteit van Harvard
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
Honorary positions
beschermvrouwe Stichting Ethica te Amsterdam, around April 2006
-
-Hield zich als Tweede Kamerlid vooral bezig met integratiebeleid en vrouwenemancipatie
-
-Interpelleerde op 7 september 2004 minister Verdonk over het achterlaten van vrouwen in Marokko (29.742)
-
-In een uitzending van Zembla (11 mei 2006) stelden enkele familieleden van haar dat er geen sprake was van een gedwongen huwelijk en dat zij - anders dan zij zelf had beweerd - bij haar huwelijk aanwezig was geweest. Zijzelf ontkende deze beweringen en hield vast aan de eerdere lezing over haar gedwongen huwelijk.
-
-Op 15 mei 2006 deelde minister Verdonk haar mee op grond van de bestaande jurisprudentie te moeten constateren dat het in 1997 verleende Nederlanderschap nietig was. Uit die jurisprudentie kon worden afgeleid dat als tijdens de asiel- en naturalisatieprocedure onjuiste gegevens (met name over de naam) zijn verstrekt, het verleende Nederlanderschap nietig is. Uit nader onderzoek, waarvan het resultaat op 27 juni bekend werd, bleek echter dat de naam 'Ali' volgens het Somalische recht wel mocht worden gevoerd. Aangezien er daardoor geen onduidelijkheid meer was over de identiteit, verviel de grond om het Nederlanderschap nietig te verklaren. Hirsi Ali verklaarde dat zijzelf, door ten onrechte de indruk te wekken dat zij had gelogen, mede schuld had aan het ontstaan van de commotie. Op 28 juni deelde zij echter via de media mee dat de verklaring onder tijdsdruk en 'om van het gedoe af te zijn' was ondertekend.
-
-In 2021 medeoprichter van University of Austin
Private life
-
-Verkreeg op 25 april 2013 de nationaliteit van de VS
-
-Hoewel het gezin waarin zij opgroeide islamitisch was, zat haar broer op een christelijke middelbare school
-
-Haar vader was onderwijzer en startte een alfabetiseringscampagne
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
-
-Esther Hageman, "De koele schoonheid", Trouw, 23 februari 2006
-
-"De heilige Ayaan" (uitzending tv-programma 'Zembla', 11 mei 2006)
-
-"'Het parlement is gewetenloos'. Ayaan Hirsi Ali neemt afscheid van Nederland", interview met Frank Vermeulen, NRC Handelsblad Zaterdags Bijvoegsel, 30 september/1 oktober 2006
-
-S. Berkeljon en H. Wansink, "De orkaan Ayaan. Verslag van een politieke carrière" (2006)
-
-Yolanda van Tilborgh, "Wij zijn Nederland. Moslima's over Ayaan Hirsi Ali" (2006)
-
-Deborah Scroggins, "Wanted Women. Faith, Lies and the War on Terror: The lives of Ayaan Hirsi Ali and Aafia Siddiqui" (2012)
In de uitgebreide versie is een overzicht van publicaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.