J.D. (Jan Dirk) van der Harten
Eindhovense bestuurder van katholieken huize, die tien jaar Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant was. Na werkzaam geweest te zijn in de kunsthandel journalist en later voor de KVP wethouder van Eindhoven en lid van Gedeputeerde Staten. Werd in 1973 door de Staten van Brabant naar voren geschoven als hun nieuwe Commissaris. Legde veelvuldig werkbezoeken in zijn provincie af en gold als een flexibele persoonlijkheid, die altijd bereid was compromissen te sluiten.
functie(s) in de periode 1973-1983: Commissaris van de Koning(in)
Contentssopgave van deze pagina:
-
-lid gemeenteraad van Eindhoven, from 4 September 1962 until 3 June 1970
-
-lid Provinciale Staten van Noord-Brabant, from 2 June 1966 until 1 December 1973
-
-wethouder (van onderwijs, cultuur, recreatie, sport, jeugd en opbouwwerk) van Eindhoven, from 2 September 1966 until 3 June 1970
-
-lid Gedeputeerde Staten (onder andere belast met ruimtelijke ordening) van Noord-Brabant, from 3 June 1970 until 1 December 1973
-
-Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, from 1 December 1973 until 1 June 1983 (benoemd bij K.B. van 22 november 1973)
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-voorzitter Raad van Commissarissen IGB Holding b.v. te Breda, from 1985 (nog in 1988)
-
-voorzitter Vereniging van Nederlandse Bejaardenoorden, from November 1989
Honorary positions (2/5)
-
-erevoorzitter Museum voor religieuze kunst te Uden
-
-tientallen erevoorzitterschappen en beschermheerschappen
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Werd door het kabinet-Den Uyl benoemd tot Commissaris van de Koningin, nadat de voordracht van prof. W.Ch.L. van der Grinten op grote bezwaren in de Brabantse Staten was gestuit. De KVP-fractie in de Staten was voorstander van de benoeming van oud-Kamerlid E.J.M. Kolfschoten. Van der Grinten trok zichzelf terug.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.