Drs. D.J.D. (Dick) Dees
Tot apotheker opgeleide Zeeuws-Vlaming die via de Bredase gemeenteraad en de JOVD i in de Tweede Kamer kwam. Werd daar woordvoerder hoger onderwijs en wetenschapsbeleid en later volksgezondheidsspecialist. Voerde in 1980 het woord bij de behandeling van het abortusvoorstel. In 1986 staatssecretaris van volksgezondheid en sport in het tweede kabinet-Lubbers i. Kon door de val van het kabinet alleen de eerste fase van een nieuw stelsel van ziektekostenverzekering realiseren. Zijn Tabakswet zorgde voor beperking van het roken in openbare gebouwen. Keerde in 1989 terug in de Tweede Kamer en stapte in 1995 over naar de Senaat. Was daar woordvoerder euthanasiewet. Hartelijke, vriendelijke man die steeds op constructieve wijze deelnam aan debatten. Voorzitter van het Beneluxparlement en actief in IPU en Raad van Europa.
VVD
functie(s) in de periode 1972-2007: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer, staatssecretaris
Contentssopgave van deze pagina:
-
-lid gemeenteraad van Breda, from November 1971 until September 1978
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 7 December 1972 until 14 July 1986
-
-staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (belast met volksgezondheid, sport en maatschappelijke dienstverlening), from 14 July 1986 until 7 November 1989
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 14 September 1989 until 13 June 1995
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, from 13 June 1995 until 12 June 2007
Responsibilities as statesecretary
-
-Was als staatssecretaris belast met behartiging van zaken van 1. het directoraat-generaal van de Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne; 2, de directie Maatschappelijke Dienstverlening; 3. de directie Sportzaken; het beleid betreffende bejaarden, jeugdhulpverlening, abortus provocatus, euthanasie en vruchtimplantatie na buitenbaarmoederlijke bevruchting was hiervan uitgezonderd.
-
-lid Frans-Nederlandse Samenwerkingsraad van de ministeries van Buitenlandse Zaken, from 2005
-
-vicevoorzitter Raad van Commissarissen "CZ Zorgverzekeringen", from 2006 until 2012
-
-voorzitter KLM Pensioenfondsen, from January 2006 until 2011
-
-vicevoorzitter Raad van Commissarissen Stichting Overkoepelend COZ-beheer, from 2006 until 2012
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
Derived functions (4/18)
-
-lid Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en West-Europese Unie, from 3 October 1994 until 25 September 1995
-
-voorzitter Nederlandse delegatie IPU (Interparlementaire Unie)
-
-lplaatsvervangend lid Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en West-Europese Unie, from 25 September 1995 until 20 September 1999
-
-lid Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en West-Europese Unie, from 20 September 1999 until 24 November 2007
Honorary positions
-
-erelid Politiek Jongeren Contact Breda, from 1967
-
-erelid JOVD, from 1999
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Een door hem in 1978 als eerste ondertekende motie en aangenomen motie leidde in 1982 tot instelling van een staatscommissie die moest adviseren over het overheidsbeleid inzake euthanasie. Kamerstuk 15.300-XVII, 26, medeondertekend door Dien Cornelissen, Drenth, Wessel-Tuinstra, Nijhof en Ria Beckers
-
-Was in 1980 woordvoerder van zijn fractie bij het debat over de abortusvoorstellen
-
-Interpelleerde op 24 februari 1982 minister Gardeniers over de jeugdtandverzorging
-
-Was in februari 1985 woordvoerder van zijn fractie bij de behandeling van de rapport van de RSV-enquêtecommissie
-
-Was in 2001 woordvoerder van zijn fractie bij de behandeling van het wetsvoorstel toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (euthanasiewet)
Dissenting voting behaviour
-
-Behoorde in 1974 tot de vier leden van zijn fractie die vóór een (verworpen) amendement-Hermes stemden over het schrappen van de verplichting aan gemeenten om een bibliotheek in stand te houden
-
-Behoorde in 2002 tot de zeven leden van zijn fractie die vóór een wijziging van de Tabakswet (aanscherping antirookbeleid) stemden
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
Policy-making activities as minister (5/6)
-
-Bracht in 1987 de Nota Structuur en financiering van de gezondheidszorg uit. Hierin worden de hoofdlijnen geschetst van een nieuw ziektekostenstelsel, zoals is voorbereid door de Commissie-Dekker. Kernpunten zijn: een basisverzekering voor iedereen met aanvullende verzekering, een eigen bijdrage voor specialistische hulp, vermindering van het aantal ziekenhuisbedden en verlaging van de prijs voor geneesmiddelen. (19.945, nrs. 4 en 5)
-
-Bracht in 1988 samen met minister Korthals Altes de notitie Dwang en drang in de hulpverlening aan verslaafden uit. Daarin worden de mogelijkheden geïnventariseerd voor de onvrijwillige opname en behandeling van drug- en alcoholverslaafden
-
-Bracht in 1988 de Nota 'Verandering verzekerd' uit over de weg naar herziening van het stelsel van ziektekostenverzekering. Uitgangspunt is één verzekeringspakket bestaande uit een basis- en een aanvullende pakket. Door de val van het kabinet werden de plannen niet uitgevoerd. (19.945, nr. 28)
-
-Kreeg in 1988 te maken met een ernstige conflict met de Landelijke Specialisten Vereniging over normering van de inkomens van medisch specialisten
-
-Bracht in 1989 het regeringsstandpunt Zorg- en dienstverlening ten behoeve van geestelijke gehandicapten uit. Hierin wordt ingegaan op de vergrijzingsproblematiek in samenhang met het geestelijk gehandicaptenbeleid. Aan de orde komen onder meer vraag en aanbod van zorgfuncties, onderwijs en arbeid en maatregelen en aandachtspunten voor de volgende jaren. (20.931)
Legislative activities as minister (5/6)
-
-Bracht in 1988 samen met staatssecretaris Evenhuis de Tabakswet (Stb. 342) tot stand, die het roken in openbare gebouwen beperkt, vooral ter bescherming van de niet-roker. Op de verpakkingen van tabaksproducten komen waarschuwingen te staan over de mogelijke schadelijkheid voor de gezondheid. Radio- en televisiereclame voor tabaksproducten wordt verboden. Verkoop van tabaksproducten in de gezondheidszorg, instellingen van maatschappelijke dienstverlening, sportkantines en scholen wordt eveneens verboden. Het wetsvoorstel was in 1984 ingediend door de staatssecretarissen Van der Reijden en Van Zeil. (18.749)
-
-Bracht in 1988 een wet (Stb. 358) tot wijziging van de Warenwet tot stand. Door modernisering moet de wet uit 1935 doeltreffender en duidelijker worden. De Warenwet, die voornamelijk een voedingsmiddelenwet was, krijgt een algemener karakter en gaat zich tevens richten op bescherming van het milieu. Bescherming van de consument staat echter centraal. De bemoeienis van gemeenten en provincies met keuringen vervalt. Het wetsvoorstel was in 1982 ingediend door staatssecretaris Lambers-Hacquebard. (17.495)
-
-Bracht in 1988 de Wet inzake bloedtransfusie (Stb. 546) tot stand, die de Wet op het menselijk bloed uit 1961 vervangt: er komen 22 regionale bloedbanken die de plaatselijke bloedtransfusiediensten vervangen en die zorgen voor het afnemen, bewerken en distribueren van bloed. Commerciële handel in bloed blijft verboden. Het wetsvoorstel was in 1983 ingediend door staatssecretaris Van der Reijden. (17.993)
-
-Bracht in 1988 een wet (Stb. 610) over de eerste fase van de stelselherziening ziektekostenverzekering tot stand. Er wordt een gedeeltelijke nominale basispremie (f 156 per jaar per volwassene en de helft voor een kind) ingevoerd en enkele voorzieningen worden van de Ziekenfondswet overgeheveld naar de AWBZ. (20.609)
-
-Bracht in 1988 een wet (Stb. 635) tot stand tot goedkeuring van een op 19 augustus 1985 te Straatsburg tot stand gekomen Europese overeenkomst inzake gewelddadigheden door en wangedrag van toeschouwers rond sportevenementen en in het bijzonder rond voetbalwedstrijden. Door uniforme regels over ordehandhaving, toegangsbewijzen, alcoholgebruik en vuurwerk in stadions etc. moet beter kunnen worden opgetreden tegen voetbalvandalen. Aanleiding tot het verdrag was het Heizeldrama op 29 mei 1985. Het wetsvoorstel was in 1986 ingediend door staatssecretaris Van der Reijden. (19.433)
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
-
-H. Visser, "Wie is Wie in de Tweede Kamer?" (1983)
-
-Arendo Joustra en Jet Bruinsma, "Staatssecretaris Dees, de man die er niet is", De Volkskrant, 3 november 1987
-
-G. Zandbergen, "De secuurheid van een apotheker verloochen je niet: Drs. D.J.D. Dees, staatssecretaris Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur 1986-1989" (Zoetermeer, 1989)
-
-Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995)
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.