Turkse stad Gaziantep vangt 500.000 vluchtelingen op

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op donderdag 25 januari 2018, 3:21.

Op uitnodiging van Kati Piri is Fatma Şahin deze week te gast in Brussel. Zij is burgemeester van Gaziantep, vlakbij de Syrische grens in Zuidoost-Turkije. De stad heeft te maken met ruim 500.000 Syrische vluchtelingen en Burgemeester Şahin wordt geprezen voor haar beleid om deze mensen hulp te bieden en opvang te organiseren in haar stad, waar nu een vijfde van de inwoners vluchteling is. Gisteren heeft ze haar humane opvangbeleid kunnen toelichten tijdens een conferentie over migratie in het Europees Parlement.

Zij vroeg aandacht voor de situatie in Turkije als geheel, waar ruim 3,5 miljoen vluchtelingen verblijven. De EU moet meer inzetten op de hervestiging van kwetsbare vluchtelingen. Daarnaast moet de 3 miljard Euro die Turkije ontvangt beter besteed worden. Zo moeten lokale autoriteiten meer worden betrokken bij het kiezen van projecten en moet er meer geld naar onderwijs, om te voorkomen dat er een verloren generatie opgroeit in Turkije.

Vandaag sprak de burgemeester samen met Kati Piri bij een bijeenkomst over de uitdagingen voor steden die te maken hebben met grote groepen vluchtelingen. Fatma Şahin is bij uitstek expert op dit gebied en vertelde dat middels het openstellen van scholen en het verlenen van grootschalige taalcursussen de integratie van vluchtelingen in haar stad een succes is gebleken.

“Door Syrische kinderen naar dezelfde scholen te sturen als Turkse kinderen wordt het harmonieus samenleven gestimuleerd,” aldus Şahin.

De burgemeester benadrukte ook de noodzaak van het beschermen van kwetsbare vluchtelingen, alsmede het ontwikkelen van stadsvoorzieningen waarvan de lokale bevolking profiteert. In lijn met dit principe onderstreepte Kati Piri dat bij de integratie van vluchtelingen in steden het belang van de gehele gemeenschap in acht moet worden genomen.

“Door naar de behoeften van de samenleving als geheel te kijken, in plaats van alleen naar die van vluchtelingen, stimuleer je wederzijds begrip en voorkom je het ontstaan van een groep tweederangs burgers.” Alleen op deze manier, vulde Burgemeester Şahin aan, kunnen vluchtelingen effectief worden opgenomen in een samenleving.