EP-Commissie AFCO akkoord over transnationale kieslijsten

Het Verenigd Koninkrijk laat na haar vertrek uit de EU 73 zetels achter in het Europees Parlement. De Brexit vormt een gelegenheid voor de instellingen om zich te buigen over de omvang en samenstelling van het EP. Wegens demografische ontwikkelingen is de zetelverdeling niet meer representatief. De commissie institutionele zaken (AFCO) in het EP stemde afgelopen dinsdag over deze kwestie, alsook over Spitzenkandidaten en transnationale kieslijsten. Vooral dit laatste onderwerp ligt gevoelig bij verschillende leden. Het rapport is aangenomen door de commissie met twintig stemmen voor en vier tegen.

De AFCO-commissie adviseert het aantal zetels terug te brengen van 751 naar 705 na voltrekking van de Brexit. 26 van de 73 vrije zetels worden toebedeeld aan landen die nu ondervertegenwoordigd worden. Dat betekent volgens dit advies dat Nederland er drie zetels bij zou krijgen bij de volgende EP-verkiezingen in 2019.

Het voorstel voor transnationale kieslijsten was onderwerp van debat tijdens de bespreking. Waar Europarlementslid Leinen (S&D) zich positief over het voorstel uitdrukte, spraken zijn collega’s Rangel (EVP) en Andersson (Groenen) hun zorg uit over de transnationale lijsten. Een van de discussiepunten was de vraag of de afstand tussen kiezer en gekozene door transnationale lijsten verkleind of juist vergroot zal worden.

De plenaire vergadering debatteert en stemt over de voorstellen tijdens de februari-sessie in Straatsburg. Op 23 februari vindt er een informele Europese Top plaats waar de Europese regeringsleiders en staatshoofden zich over de kwestie buigen. Deze top wordt in de Tweede Kamer voorbereid met een plenair debat met de minister-president.

  • 23/01: Vergadering AFCO-commissie