Vragen over het bericht “Deal in Nederland onder de radar”

Met dank overgenomen van J.H. (Han) ten Broeke i, gepubliceerd op vrijdag 15 december 2017.

Vragen van de leden Becker, Ten Broeke en Bosman (allen VVD) aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht “Deal in Nederland onder de radar” (ingezonden 15 december 2017).

Vraag 1

Kent u het bericht “Deal in Nederland onder de radar”? 1)

Vraag 2

Is het juist dat een administratiekantoor in Den Haag aandeelhouder is geworden van een reusachtig olieveld in Venezuela? Zo ja, klopt de bewering dat de gesloten deal in strijd is met de wet en regelgeving in Venezuela?

Vraag 3

Zijn de in het bericht genoemde commerciële handelingen rechtmatig, tegen de achtergrond van de in internationaal verband ingestelde sancties tegen Venezuela? Zo nee, welke stappen worden hiertegen ondernomen?

Vraag 4

Bent u van mening dat Nederland risico’s loopt als gevolg van de gesloten overeenkomst? Zo ja, wat gaat u hiertegen doen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Hoe worden dergelijke commerciële handelingen in Europees of nationaal verband getoetst, en in het bijzonder op de vraag of ze in lijn zijn met sanctieregimes?

Vraag 6

Hoe verhouden de handelingen zich tot de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen?

Vraag 7

Het Nationaal Contactpunt voor de OESO-richtlijnen doet momenteel namens het kabinet een onderzoek naar de mate waarin de Nederlandse olie- en gassector de OESO-richtlijnen implementeert. Dit zou naar verwachting in het laatste kwartaal van 2017 afgerond worden. Wanneer kan de Kamer dit onderzoek tegemoet zien?

  • 1) 
    Antilliaans Dagblad, http://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/16777-deal-in-nederland-onder-de-radar