Kamer wil meer informatie over formatieonderhandelingen

woensdag 10 mei 2017, 12:45

DEN HAAG (PDC) - De partijen die niet meeonderhandelen in de formatie, met name de PVV en de SP, willen een brief van informateur Schippers over de voortgang van de formatie.

De onderhandelende partijen hebben echter aangegeven dat dat op dit moment niet verstandig of zinvol is, hoewel ze het verzoek begrijpen. 'Als je tussentijds mededelingen doet, neemt de kans aanzienlijk af dat de onderhandelingen succesvol worden afgerond.' benadrukte Rutte nogmaals.

De partijen verwijzen met hun verzoek om informatie naar een bepaling uit het Reglement van Orde, waarin staat dat de Kamer tijdens de formatie de informateur kan vragen om inlichtingen over het verloop.

De onderhandelingen hebben ondertussen een financiële tegenvaller te verwerken gekregen. Het nieuwe kabinet zal hooguit 3,5 miljard euro beschikbaar hebben voor extra uitgaven, bericht de NOS.

Aan het begin van de formatie gingen de onderhandelaars uit van wel 10 of 11 miljard euro. Een bedrag van maximaal 3,5 miljard zou dus een flinke domper betekenen voor de onderhandelende partijen.

Bron: NOS