'Weggooien koelkast is goed voor milieu'

donderdag 23 oktober 2014, 10:16

DEN HAAG (PDC) - Mensen die een koelkast van vijf jaar of ouder hebben, kunnen deze beter vervangen door een nieuwe. Ook als hun huidige apparaat nog prima werkt. Dit adviseert Milieu Centraal.

De zuinigste koelkasten die nu te koop zijn, met een A+++ indicatie, zijn zo zuinig dat het voor het milieu beter is om ook nog goed functionerende koelkasten in te ruilen voor een nieuwe. Ook als de milieukosten voor de productie van het nieuwe appraat worden meegerekend. 

Weggooien van koelkasten die ouder zijn dan dan zeven jaar is ook voor de portemonnee van de eigenaar beter. Een koelvriescombinatie uit 2007 kost per jaar zo'n tachtig euro aan stroom, terwijl de zuinigste nieuwe apparaten maar voor 35 euro per jaar aan stroom verbruiken. 

Een belangrijke voorwaarde voor een positief effect op het milieu van het vervangen is wel dat de afgedankte apparaten écht worden weggegooid, of vernietigd en gerecyled. Dit kan bijvoorbeeld via de gemeentelijke milieustraat of het retoursysteem van de witgoedzaak waar de zuinige nieuwe koelkast wordt gekocht. 

Bron: De Volkskrant, 16 oktober 2014