Doelen energieakkoord te ambitieus

maandag 6 oktober 2014, 13:52

DEN HAAG (PDC) - In 2013 werd het Nationaal Energieakkoord ondertekend, maar een jaar later lijken de belangrijkste doelen al niet meer haalbaar en vraagt de Tweede Kamer verantwoordelijk minister Henk Kamp in te grijpen. Op 7 oktober 2014 wordt de Nationale Energie Verkenning gepresenteerd, waarin de gemaakte afspraken uit het energieakkoord worden onderzocht. 

Het doel om voor 2020 14 procent van alle energie duurzaam op te wekken lijkt al niet meer haalbaar, terwijl dit het minimum aandeel is wat de EU van Nederland verwacht. Op dit moment is Nederland één van de slechtst presterende EU-lidstaten op dit gebied en wordt er 4,5 procent van de energie duurzaam geproduceerd. Verwacht wordt dat met het huidige beleid dit aandeel in 2020 gegroeid is tot 10,6 procent en als alle plannen uit het energieakkoord goed worden uitgevoerd maximaal 12,4 procent. Het doel om een energiebesparing van 100 petajoule (PJ) in 2020 te realiseren lijkt ook te optimistisch. De berekeningen in de Nationale Energie Verkenning komen in het meest optimistische scenario uit op een besparing van 61 PJ. Beide doelen worden dus in het meest gunstige geval nog niet behaald.

Dat de doelen niet gehaald worden komt onder andere doordat veel afspraken slechts toezeggingen zijn; geen harde beloftes. Volgens betrokken milieuorganisaties zijn het voornamelijk de vervuilende bedrijven die niet genoeg doen om de doelen te behalen.

Bron: Trouw (6 oktober 2014)