Uitkomsten mini-klimaattop VN: verklaring tegen ontbossing, geld voor duurzaamheid en beloften

woensdag 24 september 2014, 12:10

DEN HAAG (PDC) - Nog nooit kwamen zoveel regeringsleiders bijelkaar om over klimaat te praten. De Verenigde Naties spreekt van een belangrijk moment, waarop de wereld laat zien dat het werk maakt van het tegengaan van klimaatverandering. Het doel van een maximale stijging van de temperatuur wereldwijd van minder dan 2 graden Celsius blijft gehandhaafd. De echte afspraken moeten in 2015 volgen op de klimaatconferentie in Parijs. Toch waren er enkele resultaten in de marge van de top.

Tegen ontbossing

In 2030 moet de ontbossing gestopt zijn. Er zou zelfs 2,5 miljoen km2 aan bos bij worden geplant. Dat staat een verklaring ondertekend door 150 landen. Brazilië, het land met het grootste tropische regenwoud op Aarde, doet echter niet mee. Het land kiest voor een eigen strategie om het tempo van ontbossing te verminderen.

Duurzaamheidsfonds

Diverse landen hebben toegezegd geld te storten in een speciaal klimaatfonds van de VN. Dat fonds ondersteunt ontwikkelingslanden die het meest getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering. Frankrijk en Duitsland leveren verreweg de grootste bijdragen aan fonds; beide landen zullen 1 miljard dollar overmaken. Enkele andere landen beloofden geld uit te trekken voor specifieke projecten. Zo gaat Noorwegen voor meer dan 100 miljoen bossen planten in Peru.

Bedrijven

Het bedrijfsleven ook aanwezig op de mini-klimaattop. De gas- en olieindustrie beloofde hun impact op het milieu te zullen verkleinen. De financiële sector deed een kleine toezegging: de sector wil tot 200 miljard aan leningen reserveren voor "uit klimaatoogpunt veerkrachtige activiteiten". 

Aanzet afspraken voor vermindering uitstoot

De EU hield vast aan haar voornemen om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 40 procent te verminderen ten opzichte van 1990.

Bron: NRC next, BBC.com, VN