Eerste aanwijzingen voor herstel ozonlaag

donderdag 11 september 2014, 10:44

DEN HAAG (PDC) - De ozonlaag rond de aarde herstelt zich. Dit werd gisteren door de VN-organisatie UNEP en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bekendgemaakt. Uit onderzoek van deze twee organisaties blijkt dat de ozonlaag voor het eerst in jaren in omvang groeit. 

De conditie van de ozonlaag wordt vanaf het begin van de jaren 80 in kaart gebracht. Sinds 2000 neemt de omvang van de ozonlaag niet meer af. Er zijn nu echter voor het eerst aanwijzingen dat de ozonlaag in dikte toeneemt. Verwacht wordt dat de ozonlaag rond 2050 weer het oorspronkelijke niveau van de jaren 80 zou kunnen hebben.

Het herstel van de ozonlaag is met name te danken aan het protocol van Montreal, menen de onderzoekers. In dit protocol werd door landen onder andere afgesproken om het gebruik van cfk's te verminderen. Deze chemicaliën zijn schadelijk voor de ozonlaag. Cfk's werden vroeger veel in koelkasten en spuitbussen gebruikt.

Volgens de deskundigen toont het herstel van de ozonlaag aan dat landen gezamenlijk een ecologisch probleem kunnen aanpakken als er voldoende politieke wil voor is. Nobelprijswinnaar Mario Molina, die in 1974 de aantasting van de ozonlaag voorspelde, noemt het herstel een overwinning en prijst het feit dat wetenschappers en diplomaten samen hebben gewerkt. 

Bron: NOS.nl