Debat over kwaliteit drinkwater en bodemgebruik laait op

woensdag 3 september 2014, 14:52

DEN HAAG (PDC) - Het dreigt mis te gaan met de bodemgesteldheid in Nederland. Er wordt te makkelijk gedacht over ondergrondse opslag voor energie en de regels voor vervuilende stoffen zoals pesticiden, mest en bepaalde soorten afval zijn niet streng genoeg. De directeur van waterbedrijf Vitens luidt de noodklok; zonder verdere maatregelen komt onze drinkwatervoorziening in gevaar.

Uit metingen van de waterbedrijven blijkt dat het steeds moeilijker wordt om aan de kwaliteitsnormen te voldoen. Al ruim de helft van de wingebieden is niet meer bruikbaar, en nog eens een kwart staat onder grote druk. Het grootste probleem is dat het decennia duurt voordat vervuiling uit de bodem verdwijnt. Er is ook te weinig oog voor risico's; zo zou in de discussie over het winnen van schaliegas geen rekening gehouden worden met het feit dat de er altijd wel ergens lekken ontstaan in de leidingen. Kleine hoeveelheden lekkend gas kunnen al grote schade veroorzaken.

Minister Schultz van Haegen stelde afgelopen vrijdag al dat het drinkwater veilig is. In antwoord op de Tweede Kamer herhaalde staatssecretaris Dijksma vandaag dat er rekening wordt gehouden met de bodemgesteldheid in ons land. Wel zegde Dijksma toe te gaan praten met de waterbedrijven.

Bron: Trouw (29 augustus), ANP (3 september)