Voor het eerst status van klimaatvluchteling toegekend

vrijdag 15 augustus 2014, 11:27

DEN HAAG (PDC) - Voor het eerst in de geschiedenis is in Nieuw-Zeeland officieel de status van klimaatvluchteling toegekend. Een gezin uit Tuvalu, deel van de Polynesische archipel, krijgt een verblijfsvergunning op basis van klimatologische gronden. Door de opwarming van de aarde worden vooral in de Stille Oceaan hele eilandengroepen door de stijgende zeespiegel bedreigd. Ook toenemende droogte doet miljoenen mensen wereldwijd op de vlucht slaan.

Alhoewel klimaatverandering door de UNHCR wel wordt erkend als serieuze bedreiging, is deze nog niet opgenomen in de VN-definitie van vluchtelingen. Volgens Michael Gerrard, hoogleraar aan het Center for Climate Change Law in New York, zal hiervoor vroeg of laat een juridisch kader moeten komen. 'Maar overheden van de meest voor de hand liggende gastlanden voor klimaatvluchtelingen - de VS en Australië - zitten niet te wachten op een stroom immigranten. En de problematiek is nog niet urgent genoeg om ze te dwingen.'

Onlangs zegde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wel financiële hulp toe aan de bedreigde archipels. Het geld zal komen uit Amerikaanse fondsen gericht op klimaatverandering.

Eerdere aanvragen voor een verblijfsvergunning in Australië en Nieuw-Zeeland van klimaatvluchtelingen afkomstig van eilanden in de Stille Oceaan, werden nog afgewezen. Het gezin uit Tuvalu blijft daarmee voorlopig een uitzondering.

Bron: Volkskrant.nl