Programma 'Ruimte voor de rivier' Europees voorbeeld voor aanpassing aan klimaatverandering

donderdag 7 augustus 2014, 10:44

DEN HAAG (PDC) - EU-lidstaten moeten maatregelen nemen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het Nederlandse progrmma ‘Ruimte voor de rivier’ is een voorbeeld voor andere Europese landen. Dit zegt Het Europees Milieuagentschap (EMA), een kenniscentrum van de EU.

Klimaatverandering

Het agenschap publiceerde onlangs dertien nieuwe indicatoren voor klimaatverandering. Met kaarten, grafieken en analyses worden klimaattrends weergegeven. Hieruit blijkt duidelijk dat er sprake is van verandering. Zo was in het afgelopen decennium de gemiddelde temperatuur 0,75 – 0,81 °C hoger dan het gemiddelde voor de industrialisering. De periode 2004 – 2013 was de warmste 10-jarige periode in Europa sinds het begin van de metingen.

Gevolgen

De indicatoren geven ook verbeterde voorspellingen over toekomstige gevolgen van klimaatverandering. De verwachte stijging van de zeespiegel is naar boven bijgesteld, gebaseerd op nieuwe klimaatmodellen die een betere waargave  geven van de effecten van smeltend ijs.

Klimaatadaptatie

Om voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering als overstromingen, droogten en hittegolven zullen de EU-lidstaten zich in toemenende mate moeten aanpassen. Hiervoor lopen in diverse lidstaten al veel projecten. Deze variëren van het formuleren van adaptatiestrategieën en actieplannen tot grote infrastructurele projecten.

Goed voorbeeld

EMA noemt het Nederlandse programma 'Ruimte voor de rivier' een goed voorbeeld. Vooral de aanpassingen die worden gedaan in Nijmegen. Daar wordt een extra kanaal gegraven en een rivieroever in de stad aangelegd. Het water krijgt hierdoor meer ruimte en er ontstaat bovendien meer ruimte voor recreatie, culturele evenementen en de natuur. Op de Climate-ADAPT website van EMA wordt dit project samen met andere case studies uitgebreid belicht. Ook kan per lidstaat bekeken worden welke maatregelen er worden getroffen.

Bron: energieoverheid.nl