Han bij Twente Diner in Nieuwspoort - Hoofdinhoud
Hoewel het jaarlijkse Twente Diner in Den Haag op 6 februari tegelijkertijd werd gehouden met het veelbesproken debat over de nationalisatie van de SNS-bank in de Tweede Kamer, was het er een drukte van belang. Wel waren er minder bewindslieden dan verwacht.
Het Twente Diner is een initiatief om bewindslieden, bestuurders, Tweede Kamerleden, ambtenaren en ondernemers samen te brengen tijdens een etentje. In perscentrum Nieuwspoort was er eten verzorgd door chefs van restaurants De Bloemenbeek, De Holtweide, Dorset, Het Seminar en Boenders. En er waren toespraken van onder anderen algemeen directeur Gerco Linthorst van Combi Terminal Twente, professor Albert van den Berg van de Universiteit Twente en medisch fysicus Michaël Lansbergen van ziekenhuis ZGT.
Dit jaar is aandacht gevraagd voor de thema's Infra en Zorg. Onder de aanwezigen waren onder anderen staatssecretaris Sharon Dijksma, commissaris van de koningin Ank Bijleveld van de provincie Overijssel, burgemeester Peter den Oudsten van Enschede en Tweede Kamerleden Han ten Broeke, Pieter Omtzigt en Arie Slob. Burgemeester Jon Hermans van Almelo verliet het Twente Diner voortijdig in verband met de mishandeling van een ambtenaar in het stadhuis van Almelo.
Kijk hier naar de reactie van Han op het aantal aanwezige bewindslieden en kamerleden
(begint na 1.07 min.)
Twente: topregio voor distributie (Tubantia)
Twente wil in 2020 één van de drie belangrijkste distributieregio's van Nederland zijn. Dat was de belangrijkste boodschap die de regio woensdagavond uitsprak richting Tweede Kamer, tijdens het jaarlijkse Twente Diner. Met Brabant en Venlo moet Twente over een aantal jaren een prominente rol spelen in de overslag van goederen, die via de haven van Rotterdam binnenkomen en naar andere Europese bestemmingen door vervoerd moeten worden.
Een delegatie van zestig Twentse bestuurders uit politiek en bedrijfsleven besprak in het internationale perscentrum Nieuwspoort de positie en belangen van de regio met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Niet bedoeld als klaagzang of bedeltocht, maar een missie met 'sterke punten' van de regio die onder de aandacht werden gebracht. De Overijsselse commissaris Ank Bijleveld en gedeputeerde Theo Rietkerk sloten zich aan bij het pleidooi.
Een gelijktijdig kamerdebat over de teloorgang van de SNS-bank gooide woensdag enig roet in het eten bij het Twente Diner 2013. Aangekondigde gasten als fractievoorzitter Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) moesten verstek laten gaan. Mininster Henk Kamp (economische zaken) had andere verplichtingen en liet zich ook niet zien. Minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) besloot - op het allerlaatste moment - niet met het Twentse gezelschap in debat te gaan. De bewindsvrouw moet binnenkort nog met de Kamer in gesprek over de 250 miljoen bezuiniging op de wegenaanleg. Ze zit in een lastig parket en wilde daarom vragen over verbeteringen op de A1, N18 en vooral de N35 uit 'de weg' gaan.
VVD-kamerlid Han ten Broeke bracht met CDA-collega Pieter Omtzigt de twee belangrijkste boodschappen over. Twente wil een belangrijk distributiecentrum worden en de regio heeft het antwoord op veel problemen in de zorg. 'Wij hebben de oplossing voor de vergrijzing op het platteland', beloofde Ten Broeke. Omtzigt kreeg applaus voor zijn analyse van het vervoer. 'In Twente vertrekken elk uur drie treinen richting Duitsland. Vanuit Amsterdam rijdt er dagelijks nog niet één trein naar Brussel.'