Bruins Slot vraagt opheldering over dopingaanpak

Met dank overgenomen van H.G.J. (Hanke) Bruins Slot i, gepubliceerd op donderdag 11 oktober 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hanke Bruins Slot

Het CDA wil opheldering van minister Edith Schippers (Sport) over de aanpak van doping in Nederland. Aanleiding voor dit verzoek is de publicatie van het dopingdossier van oud-wielrenner Lance Armstrong.

Het CDA wil dat justitie en douane gegevens kunnen delen met de Nederlandse Dopingautoriteit. Een onderzoek zoals het Amerikaanse dopingbureau heeft gedaan, is in Nederland anders niet mogelijk. ,,Dopingschandalen krijgen we in Nederland nu lastig boven water'', aldus CDA woordvoerder Hanke Bruins Slot.

Het CDA wil verder weten hoe het staat met de dopingwet die oud-minister Ab Klink 2 jaar geleden heeft aangekondigd. Met die wet kan ons land laten zien het probleem serieus te willen oplossen. ,,Als we dat niet doen, raken we internationaal achterop in de strijd tegen doping'', zegt Bruins Slot.

Dit zijn de vragen die Hanke Bruins Slot aan de minister heeft gesteld:

  • 1) 
    Bent u bekend met het onderzoek van USADA naar de dopingpraktijken van US Postal en de aantijgingen die daarin ook richting de Rabobankploeg worden gedaan?[1]
  • 2) 
    Bent u het met het CDA eens dat de bestrijding van vals spel zoals dopinggebruik in de topsport niet alleen aan de sportsector overgelaten kan worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier kan de overheid de sportsector hierin ondersteunen?
  • 3) 
    Wat is de stand van zaken met betrekking tot de dopingwet, zoals die door uw voorganger in 2010 is aangekondigd?[2] Wanneer bent u van plan het wetsvoorstel naar de Kamer te sturen?
  • 4) 
    Op welke wijze wordt in Nederland uitvoering gegeven aan de internationale afspraak dat de beschikbaarheid en handel van verboden middelen en methodes voor sporters beperkt wordt?[3]
  • 5) 
    Bent u het met het CDA eens dat de Dopingautoriteit haar taken onvoldoende kan uitvoeren, aangezien zij formeel geen toegang heeft tot informatie die bij justitie en douane beschikbaar is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om in de Dopingwet op te nemen dat relevante informatie van douane en justitie gedeeld worden met de Dopingautoriteit?

[1] Telegraaf 11 oktober. “Rabobank had dopingprogramma”

[2] Vergaderjaar 2009-2010, 30234, nr. 27

[3] UNESCO, “International Convention against Doping in Sport”