Blog: Zeg ‘ns Aaa en de huisarts

Met dank overgenomen van H.G.J. (Hanke) Bruins Slot i, gepubliceerd op maandag 16 juli 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hanke Bruins Slot

Van de week ben ik bij drie huisartsen op werkbezoek geweest. In Katwijk, Hoofddorp en Nijmegen heb ik de dagelijkse praktijk van dichtbij mogen meemaken. Het was mooi om te zien, dat deze huisartsen hun patiënten bij naam kennen en dat verschillende generaties bij dezelfde huisarts over de vloer komen.

Wie denkt, dat alle huisartsen op elkaar lijken, heeft het echter wel mis. De huisarts van Zeg ‘ns Aaa, de eenmanspraktijk aan huis, bestaat natuurlijk nog steeds. Maar er zijn bijvoorbeeld ook huisartsenposten en individuele huisartsen in een hecht samenwerkingsverband bijgekomen. Die laatste delen bijvoorbeeld hun praktijkondersteuner en onderhandelen gezamenlijk met de zorgverzekeraar. Zo krijgen ze ook ruimte voor vernieuwing en bijzondere projecten. In Katwijk hebben de huisartsen enorme slagen gemaakt om kinderen met problemen (bv kindermishandeling maar ook adhd) beter te signaleren. En de huisartsen zorgen ervoor dat de kinderen snel en op de juiste plek hulp krijgen.

In het Nijmeegse Hatert werkt de huisarts samen met de wijkverpleging, maatschappelijk werker, fysiotherapeuten, centrum voor jeugd en gezin, woonconsulenten, wijkagent en wijkmanager samen. Doel van de samenwerking is om mensen met complexe gezondheidsproblemen, vanuit eigen kracht, zo lang mogelijk in eigen omgeving te houden. Ik kwam er vol enthousiasme weg. Hechte samenwerking in de eerste lijn levert veel gezondheidswinst voor mensen op. Ik vind het van belang dat wij barrières voor het tot stand komen van die samenwerking gaan wegnemen.

Zij wezen mij er wel op dat de schotten in de financiering in de eerste en tweedelijn echt problemen opleveren. De andere huisartsen droegen ook verschillende voorbeelden aan. Het is tijd dat wij in Den Haag hier werk van gaan maken. In het verkiezingsprogramma van het CDA is dit als belangrijk punt opgenomen. Ook ligt de bal voor een deel bij de beroepsgroep zelf. Zij kunnen zelf met initiatieven van onderop de gewenste weg aangeven.

Als laatste viel mij op hoe uniek de huisarts blijft. Hij is voor mij echt de spelverdeler in de gezondheidszorg. Als poortwachter van de zorg levert hij een belangrijke bijdrage om ervoor te zorgen, dat mensen op de juiste plek en op het juiste moment zorg krijgen. Dat is nog steeds zoals in Zeg ‘ns Aaa*).

*) Voor mensen met het bouwjaar na 1984 - zie YouTube;-)

Hanke Bruins Slot - Tweede Kamerlid voor het CDA