Kroatië is welkom

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op vrijdag 10 juni 2011.
Kroatië is welkom
Bron: Blog Emine Bozkurt

Europees Commissaris Füle, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de EU, kwam vanmiddag met de verklaring dat Kroatië klaar is voor toetreding tot de EU en dat, wat de Europese Commissie betreft, het werk voltooid is. Nu is het aan de Europese lidstaten én het Europees Parlement om een definitieve evaluatie van de onderhandelingen te maken en te beslissen of Kroatië kan toetreden als 28ste lidstaat.

"Ik ben verheugd over de voltooiing van de EU-onderhandelingen met Kroatië", reageert PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. "Nu blijkt dat Kroatië zich aan de gemaakte afspraken houdt, is het aan de EU om dat ook te doen. Voor de PvdA is het belangrijk om het onderhandelingsproces op zijn verdiensten te beoordelen."

Wat Bozkurt betreft is Kroatië welkom. "Nu alle voorwaarden zijn vervuld, moet de EU zijn belofte nakomen en Kroatië laten toetreden. Kroatië heeft fundamentele veranderingen doorgevoerd in wet- en regelgeving die duurzaam en onomkeerbaar zijn. Kroatië heeft toegewerkt naar een democratie, welke is gebaseerd op de beginselen van een rechtsstaat, met een functionerende markteconomie en een samenleving die sterker en dynamischer is."

Positief signaal

"Dat Kroatië dit doel heeft bereikt, 20 jaar nadat het uit de oorlog is gekomen, is een enorm positief signaal naar de regio. Ik ga er vanuit dat Kroatië nu een constructieve en een verzoenende rol gaat spelen in de andere landen in de West Balkan", aldus Bozkurt.

De Europese Commissie zal de ontwikkelingen in Kroatië nauwlettend blijven volgen, vooral de uitvoering van de laatste verbintenissen die nodig zijn vóór de datum van toetreding. Het lidmaatschap van de Europese Unie heeft niet alleen economische en sociale voordelen, volgens Bozkurt: "Het is eerst en vooral een gevoel van verbondenheid. Behorend tot de Europese familie, maakt Kroatië straks deel uit van een gemeenschap die vrede, stabiliteit en welvaart garandeert."

Bron afbeelding: flickr / Bina9@.