Schriftelijke vragen over wonen en zorg

Met dank overgenomen van T. (Tamara) van Ark i, gepubliceerd op donderdag 20 januari 2011.

bijgaande schriftelijke vragen heb ik samen met Betty de Boer ingediend naar aanleiding van vragen van raadsleden over ontwikkelprojecten voor wonen, welzijn en zorg

Schriftelijke vragen van de leden Venrooy-van Ark en de Boer (VVD) aan de staatssecretaris van VWS

1 Bent u bekend met de plannen voor het ontwikkelen van zorgvoorzieningen in Hilvarenbeek, genaamde Hilverhoeve? http://bd.nl/nieuws/hilvarenbeek/commissie-doet-geen-uitspraak-hilverhoeve-1.44452.

2 De VVD fractie staat in beginsel positief ten opzichte van initiatieven voor woon-zorgcomplexen, al dan niet privaat. Deelt u die mening? Zo nee, waarom niet?

3 Bent u bekend met de afweging die in gemeenteraden waar dit soort projecten een mogelijkheid is ten aanzien van de WMO budgetten? Zo ja, weet u of dit ook in andere gemeenten speelt dan alleen in Hilvarenbeek?

4 Bent u het met de VVD fractie eens dat er een leemte is in de wet-en regelgeving als het gaat om het risico ten aanzien van het lokale WMO budget inzake deze ontwikkelingen? Immers, met deze gewenste ontwikkeling neemt de kans toe dat de aanvragen op het WMO budget van de gemeente onevenredig fors stijgen. Zo ja, wat gaat u hier aan doen? Zo nee, kunt u bijdragen aan de afweging die gemeenteraden maken door het geven van voorlichting vanuit het Ministerie?

5 Zijn er projecten bij u bekend die door deze afweging niet door zijn gegaan? Zo ja, om hoeveel zorgplaatsen ging het? Bent u van plan hier maatregelen op te nemen en zo ja welke?

6 Wat kunt u doen aan het gegeven dat gemeenten die willen meewerken aan deze maatschappelijk gewenste voorzieningen eigenlijk gestraft worden voor goed gedrag? Zij kunnen immers een onevenredig grote claim op de WMO budgetten verwachten, anders dan als zij geen medewerking verlenen aan woonzorgcomplexen.

7 Bij dit soort projecten speelt ook de ontwikkeling van de zorgservicecontracten. Veel gemeenten worstelen er mee in hoeverre dat de gemeente mee de inhoud daarvan kan bepalen. Ook de juridische houdbaarheid en in hoeverre een gemeente zich er op kan beroepen zijn vraagstukken. Zijn deze problemen bij u bekend en zo ja, kunt u gemeenten hier een handreiking voor leveren?