Verhagen ontkent €2 miljard subsidie voor kolencentrale - Hoofdinhoud
Zojuist voelde ik minister Maxime Verhagen (sinds kort van economische zaken) aan de tand over de uitzending van EenVandaag over de E.on kolencentrale op de Maasvlakte, die stroom gaat leveren aan negen grote bedrijven. Die zouden daarbij voor twee miljard euro aan emissierechten cadeau krijgen. Volgens Verhagen is dat (nog) niet zo.
De in aanbouw zijnde kolencentrale van E.on stoot net zoveel CO2 uit als 1,8 miljoen personenauto’s. De stroom van die centrale is bestemd voor industrieën als Tata Steel (Hoogovens), DSM en AKZO. Die bedrijven vallen onder het Europese emissiehandelssysteem voor broeikasgassen (ETS), maar voelen er niets voor om te moeten betalen voor die rechten. Daarvoor voeren ze het argument aan dat de concurrentie in China en India ook geen emissierechten hoeft aan te kopen.
Daar zit iets in, maar het gratis weggeven van emissierechten zou toch een domme zet zijn, die de afhankelijkheid van de energie-intensieve industrie van fossiele energie juist versterkt, in plaats van vermindert. De SP pleit ervoor om bedrijven te compenseren in de vorm van investeringskredieten of fiscale prikkels voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie. Dat versterkt de strategische positie van de Nederlandse bedrijven en beschermt de werkgelegenheid in die bedrijven voor de langere termijn.
Verhagen produceerde bij zijn antwoord -zoals gebruikelijk- veel mist, maar hij bood één opening: hij sluit niet uit dat hij, zodra de Europese Commissie de compensatieregeling gepubliceerd heeft, toch gaat kiezen voor een vorm van geoormerkte compensatie die investeringen in verduurzaming bevordert. Dat is winst.
Lees hier mijn inbreng voor het vragenuur: MIL 20101102 MV weggeven emissierechten