Media, iedere keer weer verrassend!

Met dank overgenomen van A. (Arie) Slob i, gepubliceerd op zaterdag 28 november 2009.

Media blijft me fascineren. Altijd al gedaan en het gaat niet over. Deze week een opmerking gemaakt over de hetze van De Telegraaf tegen de kilometerheffing. Geen probleem dat deze krant daar niets in ziet. Maar de dagelijkse aanval op dit kabinetsvoorstel nam toch wel hele grote proporties aan. Feiten en meningen werden als één geheel aan de lezers voorgelegd. Met als uitsmijter afgelopen woensdag een zonder commentaar op de voorpagina afdrukken van de actiesticker van de VVD. Het mag allemaal, maar neem het mij dan niet kwalijk dat ik daar tijdens een spreekbeurt in Hardenberg een opmerking over maak. Is dit wat we onder geëngageerde journalistiek verstaan? Een journalist van het ANP zag daar wel een bericht in.

Nog dezelfde avond vraagt het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) mij daarover in de uitzending te komen spreken. Met Juul Paradijs, de hoofdredacteur van De Telegraaf. Ik verwijs de redactrice door naar mijn voorlichter. Een dag later is er weer contact. Juul Paradijs wilde niet komen (!), maar DWDD vond dit een uitermate interessant onderwerp. Een krant die niet alleen de macht controleert, maar zelf macht wil uitoefenen. Of ik toch wil komen. Ok. Ik had de afgelopen maanden al een aantal keren een uitnodiging naast me neergelegd. Nu kon het wel.

Zo zat ik donderdagavond gezellig aan de DWDD-tafel met Matthijs van Nieuwkerken en zijn sidekick Giel Beelen. Op de bank zaten onder andere twee journalistieke eminenten (Koos Postuma en Ad van Liempt). Maar ook Maartje van Weegen en Hans Goedkoop. Het gesprek met Matthijs en Gioel verliep goed. Maar ze waren het niet met me eens dat dit een onderwerp was. Zo was De Telegraaf toch? Dat wist je toch? Allemaal prima. Geen probleem om even geen medestanders te hebben. Maar wie vond dit ook al weer een belangrijk onderwerp om over te spreken en had zoveel moeite gedaan om mij aan tafel te krijgen? Media, iedere keer weer verrassend!

Nu was de kern van mijn boodschap in Hardenberg niet dat De Telegraaf moest stoppen met deze hetze. Inderdaad, zo is De Telegraaf soms. Ik heb ook geen enkele illusie dat ik hen daar van af zou kunnen helpen. Ik heb in Hardenberg met name aangegeven dat minister Eurlings en ook de ANWB zich niet door dit soort spandoekjournalistiek moeten laten beinvloeden. Het principe van de kilometerbeprijzing deugd. Natuurlijk moet er nog veel verduidelijking komen. Ook zullen er goede garanties moeten komen mbt ondermeer de privacy. Daar zullen we nog genoeg over spreken met de minister. Plezierig overigens om te constateren dat de werkgevers in Nederland positief zijn over de kilometerheffing. De videoboodschap van Bernard Wientjes (VNO/NCW) liet daarover geen misverstand bestaan (http://video.aol.co.uk/video-detail/wientjes-steunt-eurlings-met-kilometerheffing/1835493635). En Eurlings: die liet zich niet van de wijs brengen. Ik vond de berichtgeving van De Telegraaf van afgelopen vrijdag ook al weer een stuk genuanceerder. We blijven het volgen.

Aan mijn spreekbeurt in Hardenberg ging afgelopen woensdag ook nog een uitgebreid werkbezoek vooraf. De mensen in Hardenberg hadden voor mij hun best gedaan. Een uitgebreid programma was voorbereid. Onder meer een bezoek gebracht aan het Alfa College (ROC), het Werkplein, het gemeentehuis (met als thema duurzaamheid) en gegeten en gesproken met ondernemers, onderwijsvertegenwoordigers en predikanten. Een afgeladen programma waaruit ik het nodige mee naar Den Haag kon meenemen. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Maandagavond was ik ook al in Nunspeet geweest. Daar heb ik een huiskamerbijeenkomst bijgewoond. Dat is een op mijn initiatief tot stand gekomen activiteit. We waren nu bij in het huis van de plaatselijke ChristenUnie-fractievoorzitter. Hij had een groot aantal mensen uitgenodigd. Niet allemaal ChristenUnie-achterban. In totaal waren we met achttien mensen. In een prima sfeer hebben we over een aantal door hen aangedragen onderwerpen gesproken. Onder andere over de AOW-plannen van het kabinet. Het is een hele tijdsinvestering voor een ogenschijnlijk kleine groep. Met tien minuten DWDD bereik je meer mensen. Maar ik geloof in dit soort persoonlijke gesprekken. Het biedt mensen de mogelijkheid aan te geven hoe ze zaken ervaren en mij de mogelijkheid daarop te reageren. Daar steek ik graag een deel van mijn tijd in. Met dit format gaan we de komende maanden als het aan mij ligt gewoon door.

Vrijdag een prachtige expertmeeting in het gebouw van de Tweede Kamer gehad. Het onderwerp was: Kansen van de crisis. Met wetenschappers, politici, vertegenwoordigers van de sociale partners (waaronder Agnes Jongerius en Albert Jan Maat) en van maatschappelijke organisaties hebben we intensief nagedacht over mogelijkheden om gebreken in onze economische orde aan te pakken. We hebben onder meer gesproken over het principe van een marktmeester in de financiele sector. Geweldig om zoveel mensen bij elkaar te hebben en in deelsessies over dergelijke fundamentele zaken te spreken. Resultaten van de bijeenkomst zullen nog verder verspreid worden. Ook naar andere politieke partijen en bij dit thema relevante kabinetsleden. Nu was de ChristenUnie initiator van deze meeting. Ik hoop dat we dit nog een met enkele andere partijen kunnen doen.