Dr. A.H.E.M. (Nout) Wellink

Foto Dr. A.H.E.M. (Nout) Wellink

Nout Wellink (1943) was in 1997-2011 president van De Nederlandsche Bank1 (DNB). Daardoor speelde hij een centrale rol bij het bepalen van het Nederlandse en Europese financiële en monetaire beleid. De CDA'er Wellink kreeg gedurende zijn rechtenstudie, tijdens een langdurig ziekbed, belangstelling voor economie. Hij promoveerde in 1975 in Rotterdam en doorliep een succesvolle ambtelijke loopbaan bij het ministerie van Financiën. In 1982 kwam hij in dienst van de DNB. Als opvolger van Duisenberg2 speelde hij een belangrijke rol bij de introductie van de euro. Nout Wellink bekleedde functies bij enkele financiële instellingen en had diverse nevenfuncties op cultureel gebied.

functie(s) in de periode 1997-2011: president Nederlandse Bank

Inhoud


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Bredevoort (gem. Aalten), 27 augustus 1943

2.

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (4/7)

  • thesaurier-generaal ministerie van Financiën, van 1977 tot 1981
  • directeur "De Nederlandsche Bank", van 1 januari 1982 tot 1 juli 1997
  • buitengewoon hoogleraar monetaire en bancaire vraagstukken, Vrije Universiteit te Amsterdam, van 1987 tot 1997
  • president "De Nederlandsche Bank", van 1 juli 1997 tot 1 juli 2011

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties

huidige
  • voorzitter Bontius Stichting, vanaf 2013
  • lid Raad van Advies SEO Economisch Onderzoek
  • lid The Systemic Risk Council

vorige (4/44)
  • voorzitter Working Party I van de OESO
  • penningmeester Stichting Carnegie Heldenfonds
  • lid Stichting Eduard Hoelen
  • non-executive director Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), van december 2018 tot 1 april 2022

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Liep in de zomer van 1964 na een duik in het Rapenburg een ernstige botinfectie op, die hij slechts ternauwernood overleefde. Heeft sindsdien een stijf been.

7.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
Yoeri Albrecht, "'Vernieuwing zorgt voor welvaart, maar wanneer gaat de vernieuwing te hard?'", Leidraad, magazine van de Universiteit Leiden, december 2008

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.

In deze biografie zijn gegevens verwerkt tot 5 september 2018.

  • 1. 
    Deze instelling is de centrale bank van Nederland. Het maakt deel uit van het Europees Stelsel van Centrale Banken. De Nederlandsche Bank NV (DNB) houdt toezicht op banken, bewaakt de financiële stabiliteit in Nederland en adviseert de regering.
     
  • 2. 
    Friese PvdA-econoom met een grote staat van dienst als bankpresident, zowel nationaal als Europees. Werd betrekkelijk jong minister van Financiën in het kabinet-Den Uyl. Ontwikkelde in 1975 een beleid waarbij voor het eerst de sterke groei van de overheidsuitgaven wat werd beperkt (1%-norm). Stapte kort na zijn ministerschap over naar het bankwezen en werd later president van De Nederlandsche Bank. Pleitte toen steeds voor het op orde brengen van de overheidsuitgaven. Speelde als president van de Europese Centrale Bank een voorname rol bij introductie van de euro, de gezamenlijke Europese munt. Kalme, realistische man, die als minister progressieve wensen en een verantwoord financieel beleid moest zien te verenigen.