Prof.Dr. W.J. (Willem) Witteveen
Erudiete rechtswetenschapper die naam maakte als succesvol en gewaardeerd hoogleraar, partijfilosoof en senator van de PvdA. Zoon van VVD-minister Witteveen1 en achterkleinzoon van SDAP-wethouder Wibaut2. Promoveerde in 1988 op een rechtstheoretisch proefschrift en verkreeg spoedig daarna, in 1990, de leerstoel encyclopedie van het recht in Tilburg. Was redacteur van het tijdschrift van het wetenschappelijk bureau van de PvdA en in 1998 voorzitter van een commissie die het beginselprogramma herschreef. Werd in 1999 Eerste Kamerlid (tot 2007) en later nog eens vanaf januari 2013. Kwam in juli 2014, samen met vrouw en dochter, om bij het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Werd herdacht als een vriendelijk, tolerant en buitengewoon zorgvuldig optredend mens.
PvdA
functie(s) in de periode 1999-2014: lid Eerste Kamer
Inhoud
-
-wetenschappelijk medewerker staatsrecht, Rijksuniversiteit Leiden, van 1979 tot 1989
-
-hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap, Universiteit van Tilburg (voorheen: Katholieke Universiteit Brabant), van 1990 tot 17 juli 2014
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 8 juni 1999 tot 12 juni 2007
-
-decaan liberal arts bachelor en hoogleraar rechtstheorie en retorica, Universiteit van Tilburg, van 2007 tot 17 juli 2014
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 15 januari 2013 tot 17 juli 2014
-
-contacthoogleraar Ars Aequi
-
-voorzitter redactieraad tijdschrift "Nexus", omstreeks 2007 tot 17 juli 2014
-
-voorzitter Bres (Bredase Erfgoed Stichting), van 2007 tot 17 juli 2014
-
-lid bestuur Instituut voor Maatschappelijke Verbeelding
afgeleide functies, presidia etc.
voorzitter vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 15 juni 1999 tot 12 juni 2007
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Behoorde in 2006 tot de acht leden van zijn fractie die tegen het wetsvoorstel 'afgeschemde getuigen' stemden
-
-In 2014 stemden hij en Koole als enigen van hun fractie tegen het wetsvoorstel Wet uitbreiding bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
-
-Kees Versteegh, "Een minderheidsdenker zonder theater", NRC Handelsblad, 19 juli 2014
-
-J.Th.J. van den Berg, "Willem Witteveen", column Parlement & Politiek, 25 juli 2014
-
-R.A. Koole, "Man van het woord. Willem Witteveen (1952-2014)", in: Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2014, 167
-
-Carinne Elion-Valter, Bart van Klink, Sanne Taekema (red.), "Wegen der vrijheid. Liber amicorum voor Willem Witteveen" (2019)
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.Geleerde econoom en VVD-politicus, leerling van Tinbergen, die al op zijn zevenentwintigste hoogleraar was in Rotterdam en betrekkelijk jong Eerste Kamerlid. Kleinzoon van de socialist Wibaut, maar zelf, net als zijn ouders, overtuigd liberaal. Als verzoeningsgezinde minister van Financiën in het kabinet-Marijnen geen al te krachtige bewindsman. Opereerde veel sterker in het kabinet-De Jong toen hij in 1968 de wensen van ARP-leider Biesheuvel om meer uit te geven voor ontwikkelingshulp, onderwijs en woningbouw pareerde. Was tussen zijn ministerschappen Tweede Kamerlid en nadien nog even lid van de Senaat. Daarna topman van het IMF. Hoffelijke, minzame, op consensus ingestelde man.
- 2.Vooraanstaand SDAP-bestuurder in het interbellum, vooral vanwege zijn activiteiten als wethouder van Amsterdam. Was in Middelburg een succesvol zakenman, die in de internationale houthandel een aanzienlijk vermogen verdiende. Vestigde zich in Amsterdam waar hij als krachtdadige wethouder van volkshuisvesting en financiën veel tot stand bracht, met name bij de woningbouw ('Wie bouwt? Wibaut!'). Had tijdens de Eerste Wereldoorlog tevens bemoeienis met de levensmiddelenvoorziening. Gezaghebbend lid van de Eerste Kamer, die zich mengde in debatten over financieel-economische politiek. Vurig verdediger van de financiële autonomie van gemeenten. Zeer actief in de internationale gemeentenbeweging. Pragmatisch socialist en nonconformist.